Zece mii de oameni în ie, în satul lui Brâncuşi

Cel mai mare eveniment dedicat iei, tradiţiilor şi meşteşugurilor autohtone va avea loc la Hobiţa, în perioada 24-25 iunie. Ziua iei va debuta însă la Târgu Jiu, vineri dimineaţa, cu o paradă ce va pleca din Parcul Central, de la Masa Tăcerii, şi va ajunge la Coloana fără Sfârşit. Organizatorii evenimentului îşi propun să includă ia românească în patrimoniul UNESCO. Pentru asta 10.000 de persoane ar trebui să îmbrace ia în ziua de 24 iunie.

Serbarea câmpenească va avea loc la Hobiţa, în apropiere de casa sculptorului Constantin Brâncuşi. Mii de persoane sunt aşteptate la Festivalul „România Autentică”, ce se va derula pe parcursul celor două zile. „Cel mai mare eveniment dedicat iei, tradiţiilor şi meşteşugurilor autohtone va avea loc în perioada 24-25 iunie. Este o sărbătoare câmpenească tradiţională, cu muzică, bucate româneşti şi meşteri populari care vor prezenta tainele olăritului, cusutului şi sculptatului”, a declarat Cristina Chiriac, reprezentant al Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor.
Organizatorii evenimentului îşi propun să includă ia românească în patrimoniul UNESCO, alături de căluşari. „Pentru asta va trebui ca 10.000 de persoane să poarte ie într-o singură zi şi să asimilăm evenimentul cu un obicei românesc. Nu întâmplător am ales ca acest eveniment să aibă loc de Sânziene. La Hobiţa, vom avea o tabletă de marcaj şi toţi care vor păşi în poiană vor fi numerotaţi şi fotografiaţi”, a precizat Cristina Chiriac.
Chiar şi pe afişele în care este promovată „Ziua iei” se specifică faptul că oamenii trebuie să îmbrace ia în ziua de 24 iunie, menţionându-se: „Intrarea este liberă. Biletul este ia”. „Ziua Universală a Iei româneşti” va debuta însă vineri dimineaţa, la Târgu Jiu, cu o paradă care va pleca din Parcul Central şi va ajunge la Coloana fără Sfârşit. „Vineri, începând cu orele 10.00, aşteptăm sute de gorjeni din 30 de localităţi, îmbrăcaţi în ie. Deplasarea în formaţie de paradă se va face pe Calea Eroilor până la „Coloana fără Sfârşit, unde oamenii vor fi primiţi cu un moment artistic, „Sânzienele”, în final având loc „Hora Iei” cu toţi participanţii”, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Gorj.
SPECTACOLE
În programul manifestărilor sunt incluse şi foarte multe spectacole folclorice, la Hobiţa fiind aşteptaţi interpreţi renumiţi de muzică populară, precum: Niculina Stoican, Petrică Mâţu, Gheorghe Roşoga, Steliana Sima şi alţii. Sâmbătă, sunt invitate la Hobiţa, alături de Doina Gorjului şi Şcoala Populară de Artă, şi ansambluri din Serbia, Bulgaria şi Ucraina.

Galerie foto



Vizualizări: 4,678

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: