Transalpina, luată cu asalt de turiști încă înainte de deschidere
Cea mai înaltă șosea din țară este din nou redeschisă traficului, așteptarea miilor de turiști dornici să viziteze Transalpina luând sfârșit sâmbăta trecută. Atunci au fost date la o parte barierele și semnele de circulație care le interziceau șoferilor sau motocicliștilor accesul pe munte. Au fost şi mulți turiști, în special străini, care au traversat munţii înainte de deschiderea oficială, neştiind că Transalpina este închisă.
Polonezii și cehii sunt fruntași la acest capitol, dar printre cei care a circulat „ilegal” pe Transalpina se numără și Niek ten Hoopen, un olandez care are mii de kilometri făcuți în ultimele luni prin Europa. A plecat de acasă pentru a vedea singur, pe două roți, cât mai mult din minunile de pe bătrânul continent și este evident că a străbătut un număr mare de țări. Cu câteva zile în urmă era în Bulgaria și din întâmplare s-a întâlnit cu jurnaliști de acolo care au relatat aventura sa.
La fel de întâmplătoare a fost și prezența sa pe Transalpina la câteva minute după ce șefii veniți vinerea trecută în inspecție au ajuns la concluzia că se poate redeschide circulația. Pe tânărul olandez l-au impresionat peisajele întâlnite aici, ceea ce l-a și făcut să se aventureze pe munte. „Călătoresc singur prin Europa, am mers 20.000 de kilometri și am vizitat diverse locuri. România este o țară minunată și vreau să știu cât mai multe lucruri despre ea. Drumul acesta splendid este o parte a ei și mă bucur că sunt aici ca să îl pot vedea”, a mărturisit Niek, singura lui dezamăgire fiind aceea că în România și Bulgaria nu a întâlnit tineri cu care să se poată înțelege foarte bine în engleză. Peisajele au compensat însă lipsa de comunicare, așa cum s-a întâmplat și cu doi polonezi veniți cu mașina pentru a vizita inițial Transfăgărășanul. „Acolo drumul era închis și de aceea am venit să vedem Transalpina. E frumos, de abia așteptăm să mergem pe munte pentru că am auzit că e un drum minunat”, au spus polonezii.
Evident că nu doar străinii sunt pe Transalpina, ci și românii. O turistă din Piatra Neamț a venit cu câteva rude ale sale aici pentru a le arăta o zonă pe care în țara lor de origine, Israel, nu au cum să o întâlnească. „Musafirii mei sunt din Israel și sunt încântați să vadă peisajele de aici. Drumul acesta este de nedescris. Vai, vai, vai cât este de frumos totul. Am făcut și o parte din Transfăgărășan, dar nu tot pentru că încă nu e deschis. Avem o țară superbă, păcat că nu o promovăm cum trebuie. Ar trebui mai multe indicatoare și mai multă promovare inclusiv pentru zona aceasta pentru că e destul de dificil să vii aici și să afli că nu ai putea să urci pentru că e drumul închis. Bine că i-au dat drumul”, a spus turista respectivă, de acum încolo fiind așteptați mii de vizitatori care să vină și să vadă frumusețile Parângului.
Redeschiderea circulației se face după ce drumarii au refăcut parapetele de protecție, au montat indicatoare noi și au refăcut marcajele. Pe unele porțiuni de drum aceștia vor mai lucra vreo câteva zile, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale comunicând că traficul pe Transalpina este permis doar în timpul zilei, nu și noaptea, viteza fiind și ea limitată la 30 km/h, totul pentru a se evita producerea unor accidente grave. Mașinile mai grele de 3,5 tone nu au acces pe drumul ce leagă Novaci de Sebeș, vizate de interdicția respectivă fiind tocmai autocarele, adică acele mijloace de transport ce ar putea aduce și mai mulți turiști. Șefii CNADNR au comunicat că oricine nu respectă aceste restricții își asumă riscurile care decurg dintr-o asemenea situație.