2 aprilie, ultimatumul acordat chiriaşilor din ACH
Barăcile din ACH vor fi demolate în primăvară, chiriaşii rămânând momentan în locuinţe. Proprietarul terenului a acordat un ultim termen pentru ca oamenii să se mute, executarea silită urmând să aibă loc în data de 2 aprilie. Reprezentanţii municipalităţii spun că 13 familii au alte locuinţe şi cu toate acestea preferă să locuiască în barăcile de carton. Ba mai mult, un număr de 15 familii nu au încheiat niciodată contracte cu primăria şi nu au plătit nici o chirie pentru locuinţele lor.
Chiriaşii din barăcile ACH îşi vor păstra locuinţele până în primăvară pentru că legea interzice evacuarea în perioada 1decembrie-1 martie. Iulian Băloi, proprietarul terenul, le-a acordat un ultim termen pentru a se muta din barăcile de carton, urmând ca în ziua de 2 aprilie să aibă loc executarea silită. Dreptul de proprietate al lui Iulian Băloi a fost recunoscut de magistraţii gorjeni printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă. Ieri, a avut loc o nouă întâlnire a proprietarului cu chiriaşii din ACH în prezenţa forţelor de ordine. Discuţiile nu au degenerat oamenii pârând să înţeleagă că trebuie să se mute întrucât Iulian Băloi a plătit miliarde de lei vechi impozit primăriei pentru un teren de care nu se poate folosi. “Eu fac eforturi şi mă împrumut la bănci pentru a putea plăti impozitele unui teren de care nu mă pot folosi. S-au încasat chirii de către primărie, iar eu nu am beneficiat de nici măcar o compensare cât de mică la plata impozitului. Lunar plătesc un impozit de 4,3 milioane de lei vechi. Ştiu că mulţi dintre chiriaşii barăcilor au locuinţe pe care le închiriază şi stau aici pentru a face rost de bani în timp ce eu şi familia mea abia reuşim să ne achităm datoriile către stat”, a declarat Iulian Băloi, proprietarul terenului.
Au case şi apartamente, dar stau în barăci de carton
Deşi majoritatea chiriaşilor spun că nu au unde să se mute, în urma adreselor trimise de municipalitate primăriilor din judeţ s-a dovedit că unii dintre ei au terenuri şi case în localităţile de unde provin, chiar şi pe raza municipiului Târgu Jiu. “Un număr de 13 familii au terenuri şi locuinţe în Târgu Jiu, Tismana, Baia de Aramă, Peştişani şi Vraţa (Mehedinţi). De asemenea, 8 familii au fost mutate deja de către ACH în alte colonii din apropierea şantierelor. De asemenea, 15 titulari de locuinţe nu au încheiat niciodată contracte cu primărie şi nu au plătit nici un leu chirie pentru ele”, a declarat Ionuţ Jilăveanu, şeful Serviciului Gospodărie Comunală din cadrul Primăriei Târgu Jiu. Pe data de 2 septembrie contractul de închiriere dintre primăria Târgu Jiu şi locatarii cartierului ACH a expirat, în prezent oamenii locuind în barăci ilegal.
SPERANŢE
Cei mai mulţi chiriaşi speră să obţină locuinţe sociale din partea Primăriei Târgu Jiu. “În primăvară vor fi date în folosinţă 108 locuinţe sociale, însă acestea sunt solicitate de peste 3000 de familii. Chiriaşii din ACH vor beneficia de un punctaj în plus, însă nu vor avea prioritate absolută la acordarea locuinţelor sociale. Aceştia ştiau din anul 2005, de când a fost revendicat terenul, că vor fi nevoiţi să se mute şi nu au luat nici o măsură”, a mai precizat Jilăveanu.