ZERO lei pentru Negomir. Primar: O să fie un blocaj total

Schimbarea formulei de repartizare a cotelor defalcate din taxa pe valoare adăugată a dezavantajat câteva localităţi din Gorj. Primarii de la Negomir şi Urdari s-au arătat îngrijoraţi, mai ales că unii dintre ei nu au primit niciun leu. Reprezentanţii Finanţelor din Gorj îi liniştesc şi spun că vor fi făcute corecţii, dar la vară, printr-o rectificare a bugetului.

Administraţiile locale primesc în completarea veniturilor nişte sume de bani din cotele defalcate din taxa pe valoare adăugată care să le asigure funcţionarea. Numai că la repartizarea de la începutul anului, unele localităţi din Gorj nu au primit bani, aşa cum este cazul comunei Negomir. Primarul Tudor Oiţă spune că nu ştie cum se va descurca cu un buget mai mic decât cel de anul trecut. „Sunt dezamăgit. Am primit decizia de la Finanţe unde nu am primit niciun leu la TVA, dar o să merg să discut cu domnul director de la Finanţe să vedem ce s-a întâmplat, pentru că anul trecut am primit, iar anul acesta am primit 488 lei, sume defalcate din impozitul pe venit şi zero din TVA. Situaţia este foarte gravă dacă rămâne aşa. Aşteptăm să vedem şi sumele de la Consiliul Judeţean. Bugetul va fi la jumătate faţă de anul trecut şi atunci este foarte grav. Fără aceşti bani din TVA o să fim blocaţi total”, a spus primarul din Negomir.

Şi la Urdari, situaţia este similară. „Bugetul va fi foarte mic, aproape la jumătate faţă de anul trecut, prin scăderea cotei de impozit de la 16% la 10%. Ca o consecinţă, cheltuielile pe partea de investiţii vor fi mai mici, pentru că nu vom mai avea banii pe care i-am avut anul trecut”, a spus primarul Ion Calotă.     

Reprezentanţii Finanţelor spun că repartizarea sumelor s-a făcut anul acesta după o nouă formulă. Pe unii îi avantajează, iar pe câţiva îi dezavantajează. Şeful Trezoreriei Gorj îi linişteşte însă pe primari. „Unii primari au primit mai mult. Practic, acum sumele pentru echilibrare s-au prevăzut în legea bugetului de stat pe anul 2018. S-a schimbat formula de calcul anul acesta, dar este importantă o frază din lege, care spune că după primul semestru se va face reevaluarea execuţiei bugetare şi că acolo unde veniturile sunt mai mici decât cele din 2017, se va realiza o corecţie în aşa fel încât să aibă resursele măcar la nivelul anului 2017. Aceasta este prima etapă. Cei care sunt acum nemulţumiţi vor primi în a doua jumătate a anului, la rectificarea bugetară, diferenţa de bani”, a declarat Gheorghe Paraschivu, trezorier şef în cadrul Trezoreriei Gorj.

Vizualizări: 1,851

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: