Vot prin corespondență la alegerile prezidențiale și parlamentare!

MAE a publicat ghidul alegătorului prin corespondență pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. La alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an, românii care au domiciliul sau reședința în străinătate au posibilitatea de a-și exercita dreptul la vot prin corespondență.

Pentru românii din diaspora Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a publicat „Ghidul alegătorului prin corespondenţă – alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024” şi „Ghidul alegătorului prin corespondenţă – alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024”.

Potrivit lor, românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care vor să voteze în acest fel trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă până pe data de 10 octombrie pentru alegerile prezidențiale, iar pentru alegerile parlamentare până pe data de 17 octombrie.

Reprezentanții MAE spun că votul prin corespondență este o alternativă asemănătoare votului în cadrul secțiilor de votare. Astfel, în loc să meargă la secția de vot, alegătorul are posibilitatea să își exercite acest drept prin intermediul corespondenței.

Foarte important de precizat este faptul că alegătorul își poate exercita dreptul la vot o singură dată la fiecare scrutin. Cei care încearcă să voteze de mai multe ori vor fi sancționați, conform legii.

Pot vota prin corespondență cetățenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reședința în străinătate și care s-au înscris în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă.

De asemenea, alegătorii din diaspora trebuie să știe că la data exercitării dreptului de vot, actele de identitate emise de autorităţile române trebuie să fie valabile. Pentru a putea vota prin corespondenţă în bune condiţii, MAE le recomandă tuturor cetăţenilor români să se informeze din timp asupra acestei proceduri.

Vizualizări: 388

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: