Veste proastă pentru elevi și studenți: se închid site-urile care vând referate!

Urmează o lovitură grea pentru toți elevii și studenții români. Site-urile care vând referate urmează a fi închise, deși erau de mare ajutor pentru unii dintre aceștia.

După ce Legea 427/2023 a fost implementată, platformele online care comercializează sau pun la dispoziția persoanelor fizice diverse lucrări destinate utilizării în scopuri științifice, precum referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat, sau care sunt utilizate în procesul de evaluare, se expun riscului închiderii la cererea autorităților.

Conform noilor reglementări, atât vânzarea, cât și cumpărarea acestor lucrări științifice vor fi sancționate de către autorități, iar amenzile impuse sunt semnificative, variind între 100.000 și 200.000 de lei.

Potrivit noilor reglementări, se introduce și posibilitatea sancționării furnizorilor de servicii de găzduire sau a furnizorilor de rețele de comunicații electronice care refuză să implementeze măsurile impuse de ANCOM. Cuantumul amenzilor aplicabile acestora se situează între 5.000 și 50.000 de lei.

Procesul de constatare și aplicare a acestor sancțiuni revine personalului ANCOM, consolidând astfel autoritatea acestei instituții în asigurarea respectării normelor și regulamentelor impuse în mediul online.

Părinții nu sunt tocmai de acord cu noua schimbare a autorităților. Din contră, consideră asta o „sufocare“ a surselor de documentare pentru elevi, susținând că acestora le era mai ușor să se inspire și să se informeze în acest fel.

De asemenea, reprezentanții Educației spun că acest fenomen nu poate fi oprit atât de repede, pentru că elevii și studenții români vor găsi alte căi de informare, chiar dacă aceste site-uri vor fi închise.

„Să spunem că închizi acele site-uri care vând astfel de lucrări din domeniile «.ro», dar demersul va fi mult mai dificil pentru cele din «.com», de exemplu, cu implicarea masivă a autorităților. Ce facem cu anunțurile pe rețelele de socializare, pe grupurile de studenți? Acestea pot fi închise publicului și greu vezi ce se tranzacționează pe acolo. Apoi, există baze de date cu studenții facultăților, iar anunțurile pot veni prin poșta electronică. Este un pas înainte, dar nu este destul”, a declarat Ștefan Vlaston, președinte al Asociației EDU CER, Educație și Cercetare.

Vizualizări: 946

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: