Vâlceanu (SJA): Disponibilizările se referă la personalul TESA
Şefii serviciilor de ambulanţă din ţară au fost prezenţi săptămâna trecută la Eforie Nord pentru a discuta cu Raed Arafat şi cu reprezentanţii Sindicatului Naţional Ambulanţa în privinţa proiectului de reorganizare a unităţilor. Practic, conform acestui proiect SJA Gorj va fi desfiinţat, activitatea urmând să fie coordonată de o direcţie regională care se va înfiinţa la Craiova. Dan Vâlceanu, directorul unităţii, dă asigurări că personalul operativ nu va fi afectat de această reorganizate. Vizat ar fi numai personalul TESA, ceea ce reprezintă circa 30 de persoane la nivelul serviciului judeţean.
Reporter: Care mai sunt ultimele noutăţi în ceea ce priveşte proiectul de reorganizare?
Dan Vâlceanu: Încă nu am primit nimic oficial în privinţa desfiinţării, am înţeles că intră în vigoare la 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial. S-a discutat şi se discută în continuare, numai în şedinţe am stat în aceste zile la Eforie Nord. Se caută la nivel naţional ca, în măsura posibilităţilor, şi se fac eforturi mari, să se facă disponibilizări cât mai puţine. Disponibilizările nu afectează clar personalul operativ, se referă la personalul TESA, sigur 100%. La operativ nu se umblă sub nicio formă, că nu mai au de unde. La Gorj va rămâne o substaţie fără personalitate juridică a staţiei regionale Craiova.
Rep.: Cum va fi selectat personalul disponibilizat?
D.V.: Obligatoriu se va da un examen, nu ni s-a spus dar, orice post se ocupă prin concurs. Chiar m-am ridicat în şedinţă şi le-am spus în vederea reangajării acestor indivizi sau în vederea rămânerii sau disponibilizării să ni se trimită nişte criterii fixe şi precise, ca să nu rămână la latitudinea managerului. Ca să laşi un om fără pâine e greu. Şi-au notat chestia asta la nivel de federaţie pe ţară şi au spus că o să ne trimită nişte criterii precise în privinţa a cine pleacă şi cine rămâne, iar dacă nu se încadrează niciunul, se scoate postul la concurs. Avem termen o săptămână să trimitem propuneri la acest proiect.
Rep.: Cum vedeţi dumneavoastră această desfiinţare a serviciului judeţean de ambulanţă?
D.V.: Ca orice lucru nou, la început va fi greu. La nivel de ţară se va putea coordona şi verifica mult mai uşor. Una e să coordonezi 40 de staţii judeţene şi alta e să verifici opt staţii regionale. Lumea e reticentă la început, dar părerea mea este că, în timp, va fi un lucru bun, o să fie o eficientizare a activităţii ambulanţei la nivel naţional. Până la urmă, interesul nostru este pacientul, pentru ei luăm bani, pentru ei muncim.
Rep.: Ce se va întâmpla cu personalul de conducere al SJA?
D.V.: La noi, comitetul director la ora aceasta este format din: manager, director economic, director tehnic, director medical, asistent şef. Toate funcţiile acestea dispar. Rămâne funcţia de medic coordonator şef de staţie şi funcţia de asistent şef, pentru că e normal să rămână. Până la scoaterea la concurs a acestor posturi, managerul va rămâne medic şef al staţiei. Domnul Arafat a promis că după ce se va pune treaba pe picioare din punct de vedere al tuturor hârtiilor, o să scoată posturile la concurs şi că se va implica personal ca pentru aceste posturi să se dea un concurs aşa cum trebuie.
Rep.: Se vor schimba şi salariile odată cu desfiinţarea Serviciului Judeţean de Ambulanţă?
D.V.: Pe nivel salarial s-au pus nişte întrebări şi ni s-a spus că de la 1 ianuarie 2014 va apărea noua lege a salarizării bugetarilor şi atunci se va discuta. Deci anul acesta nu se va umbla la salarii.