Condescu: Voi propune convocarea congresului FNME în octombrie
Marin Condescu le-a dat dreptate celor care spun că trebuie să aleagă între fotbal şi sindicate. Liderul FNME a spus că va propune convocarea unui congres în octombrie, unde să fie discutate problemele apărute şi să se ia o decizie de comun acord. Condescu susţine că sunt oameni care să îl înlocuiască cu succes atât la sindicat, cât şi la clubul de fotbal.
Reporter: Sunt lideri sindicali care vă cer să alegeţi între fotbal şi sindicate. Domnul Etăgan a făcut o astfel de afirmaţie.
Marin Condescu: Domnul Etăgan are dreptate.
Rep.: Şi preşedintele de la Roşiuţa, Nelu Roşca, v-a dat un ultimatum… A spus că FNME este în disoluţie.
M.C.: Respect părerea domnului Roşca, dar FNME nu este în disoluţie. Această Federaţie s-a extins şi a adunat atât de multe sindicate din dorinţa de a realiza un obiectiv pentru care am luptat opt ani, cel privind înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia. Acest complex a salvat zona Motru de la un genocid social. Contribuţia domnului Roşca şi a sindicatului de la Roşiuţa a fost una benefică.
În cei 22 de ani de sindicat, am observat că cei care au muncit şi au avut rezultate sunt cei mai criticaţi şi au de suferit când lucrurile merg rău. Cel mai bine au dus-o trântorii şi căpuşele cu 15-20 de membri de sindicat, care au coabitat tot timpul cu administraţia, fără să-şi asume vreodată vreo responsabilitate în raport cu membrii de sindicat. Sunt cei care parazitează sistemul sindical.
FNME ca structură sindicală nu va dispărea, chiar dacă un sindicat sau altul va pleca şi va decide să facă politică sindicală în altă structură. Şi imperiile se destramă, poate vor pleca unele sindicate, dar FNME va rămâne. Eu cred că apariţia mai multor sindicate care să lupte pentru drepturile sindicaliştilor este benefică. Din punctul meu de vedere, Federaţia, în cei 22 de ani şi-a făcut datoria faţă de minerii şi energeticienii din Oltenia şi din ţară. Am negociat an de an contracte colective de muncă tot mai avantajoase şi am ajuns de la un salariu mediu de la 150 de dolari în anii ’90 la o mie de dolari în 2012. Din păcate, anul 2013 este unul mai greu şi vom fi nevoiţi să ne câştigăm drepturile în instanţă.
Rep.: Aţi acordat mai mult interes fotbalului decât muncii sindicale?
M.C.: Nu, eu am încercat să le fac pe amândouă bine. În ultima vreme a fost nevoie să acord mai mult timp la fotbal, pentru că echipa este vicecampioana României, joacă pentru prima dată în cupele europene şi nu suntem un club atât de bine structurat, încât să facem faţă fără multă muncă noilor provocări. Paradoxal, clubul Pandurii este atacat acum mai mult ca oricând. Nu-mi amintesc să fi fost atacuri atât de virulente când echipa se lupta să scape de retrogradare sau era la mijlocul clasamentului. Din fericire, oameni importanţi sunt alături de echipă şi mă refer la domnul Cârciumaru, la domnul David, la consiliul local, la mineri şi energeticieni, la toată lumea ca susţine sportul în Gorj.
Rep.: Pe cine vedeţi în locul dvs. la sindicat?
M.C.: La sindicat am crezut şi cred că sunt oameni capabili să mă înlocuiască, mulţi dintre ei sunt alături de mine de 22 de ani. Mă refer la Mitrescu, la Pârvulescu, la Golea, la Etăgan, la Marciuc, la prim-vicepreşedintele Ruşeţ, la Iovan, la Bădiţă şi chiar la Roşca, căruia nu am ce să-i reproşez. Este firesc ca fiecare să îşi exprime supărările. Zona Motru este în cel mai mare pericol şi tocmai pentru a salva astfel de zone este nevoie de unitate sindicală. Dacă ne împărţim pe zone şi fiecare îşi va urmări interesul zonei, atunci poate celor din Rovinari le va fi mai bine, iar Motrul… Eu cred însă că este nevoie de unitate sindicală.
Rep.: Este adevărat că astfel de conflicte sunt numai în presă, nu şi în şedinţele de la sindicat?
M.C.: În toate şedinţele noastre sunt dezbateri dure şi discuţii contradictorii. Niciodată nu a fost linişte în 22 de ani. Atuul nostru este că la finalul discuţiilor ieşim cu acelaşi punct de vedere. Acum situaţia este diferită, pentru că sunt 19.000 de oameni care lucrează în aceeaşi unitate economică, care are mari probleme. Pe de altă parte, dacă nu se forma complexul energetic, în 2013 plecau acasă 9.000 de oameni, cei mai mulţi din partea minieră. Noi trebuie să avem grijă ca în acest Complex Oltenia, care va rămâne aşa sau într-o altă formulă, salariaţilor să li se respecte drepturile, iar cei care vor alege să plece să o facă în condiţii ca şi până acum, cu plăţi compensatorii. FNME este atât de atacată tocmai pentru că este singura entitate care se mai opune abuzurilor administraţiei.
Rep.: În concluzie, veţi alege fotbalul sau sindicatul?
M.C.: La prima şedinţă a colegiului voi propune convocarea congresului FNME, în octombrie, dacă mi se va aproba. Trebuie respectate nişte termene. Ne vom strânge şi vom stabili împreună cine va primi pe mai departe responsabilitatea de a conduce sindicatul. Să ştiţi că şi la Pandurii sunt persoane care pot prelua conducerea, pentru că acum vorbim de un club cu patrimoniu, cu palmares, cu oameni care au deja experienţă, deci nu este o problemă să vină altcineva.