Urzicile şi pătrunjelul, singurele produse româneşti din pieţele din Gorj
Pieţele din Gorj sunt invadate de legumele şi fructele aduse din afara ţării. Dacă în urmă cu ceva timp importam doar citrice şi banane, acum legumele şi fructele româneşti au devenit o raritate. Ba mai mult, chiar şi arpagicul comercializat pe piaţă provine din Olanda. Singurele produse sută la sută autohtone sunt urzicile, mărarul şi pătrunjelul. Nu acelaşi lucru putem spune despre ridichii deoarece ele sunt obţinute din seminţe din Ungaria sau Italia. Dacă vreţi aflaţi atât părerea vânzătorilor cât şi cea a cumpărătorilor, urmăriţi sâmbătă, la Gorj Tv, emisiunea “Ora de agricultură”, începând cu ora 10.00.
Pieţele din Gorj au devenit neîncăpătoare pentru legumele şi fructele aduse din ţări precum: Belgia, Italia, Spania, Grecia, Germania, Ungaria şi Olanda. De cum intri în piaţă exponatele care mai de care mai aspectuoase îţi atrag privirile şi îţi golesc foarte repede buzunarele. Deşi îşi laudă marfa comercianţii nu pot spune cu ce sunt tratate legumele şi fructele pentru a creşte atât de perfect şi cu atât mai puţin ce efecte au aceste substanţe asupra organismului. “Noi nu ştim ce folosesc agricultorii străini de au marfă atât de frumoasă. Important este că legumele şi fructele lor sunt mai ieftine ca ale noastre şi se vând mai bine”, declarat unul dintre comercianţi. În timp ce vânzătorii de legume şi fructe din export se înmulţesc ca ciupercile după ploaie, producătorii autohtoni sunt pe cale de dispariţie. Pe lângă mere, roşii, castraveţi, salată, ciuperci, cartofi, morcovi, struguri, portocale, banane sau lămâi din import, mai nou comercianţii au scos la vânzare şi arpagic din Olanda.
Urzicile, produse autohtone sută la sută
Pe pieţe, printre legumele şi fructele din import se comercializează şi produse româneşti precum urzici, pătrunjel, mărar sau cimbru. Referitor la ridichii nu putem spune că sunt produse sută la sută autohtone deoarece acestea sunt obţinute din seminţe din Ungaria sau Olanda. Producătorii gorjenii se plâng de faptul că vânzarea produselor româneşti este din ce în ce mai slabă din cauza concurenţei făcută de legumele şi fructele din import care mai aspectuoase şi mai ieftine ca cele ale lor. “Legumele şi fructele aduse din afara ţării sunt mai ieftine şi mai frumoase ca cele ale noastre. Nu avem cu ce să le facem concurenţă. Nimeni nu dă pe kilogramul de mere româneşti 4 lei când cu 3 lei poţi cumpăra mere mai mari. Eu nu vin la piaţă decât cu ouă, pătrunjel, mărar şi urzici. Însă nici măcar astea nu se vând. Le dau lesne, dar cred că oamenii nu mai ţin post ca altădată sau nu mai sunt interesaţi de verdeţuri. Sunt zile în care noi nu facem bani nici pentru a plăti masa ori transportul”, a declarat Elena Strinu, din Drăguţeşti.
La rândul său, administratorul Pieţei Centrale din Târgu Jiu spune că pieţele au fost invadate de legume şi fructe din import din cauza costurilor ridicate pe care trebuie să le suporte producătorii gorjeni. “Dacă anii trecuţi pe piaţă găseai doar banane şi citrice din import, acum majoritatea produselor sunt aduse din afara ţării. Până chiar şi cartofi, morcovi şi arpagicul sunt din import. Cred că principala cauză a acestei invazii o constituie costurile ridicate ce trebuie suportate de producători. Pentru a-şi înfiinţa culturi, ţăranii noştri au nevoie de foarte mulţi bani. Toate sunt scumpe începând de la folie, furtun pentru udat şi până la motorină”, a declarat Ion Năsărâmbă, administratorul Pieţei Centrale.