O fermă de 50.000 de euro, pusă în pericol de alunecările din Samarineşti

Agoniseala de-o viaţă a unei familii din Samarineşti s-a năruit în numai câteva ore. Pământul a început să alunece, iar casa şi gospodăria au fost afectate în totalitate. Proprietarii au reuşit să salveze câteva bunuri împreună cu oamenii din sat. Mişcările de teren din satul Valea Bisericii sunt încă active, iar acum este în pericol şi o fermă modernă. Reprezentanţii Prefecturii Gorj  şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă s-au deplasat ieri la Samarineşti să vadă care este situaţia.

Până acum în comuna Samarineşti nu au fost problemele legate de alunecările de teren. În numai câteva ore pământul a început să o ia la vale, iar o gospodărie din satul Valea Bisericii a fost distrusă în totalitate. Deşi zona este împădurită şi aici nu au fost exploatări miniere pământul a început să se mişte. „Primele semne au apărut marţi dimineaţa. Este vorba de o suprafaţă cu o lungime de 400 de metri şi o lăţime de un metru şi jumătate. A fost afectată ultima casă din satul Valea Bisericii care este chiar lângă pădure. Aici nu a fost activitate minieră şi zona este împădurită. Pot să vă spun că locuinţa este afectată în totalitate. Pământul încă se mişcă şi este vizibil acest lucru. Şi un stâlp de electricitate a fost afectat şi a trebuit să-l decuplăm”, spune primarul din Samarineşti, Marian Ardeiu. 

Proprietarul nu s-a gândit nicio clipă că va veni timpul când se va uita neputincios cum gospodăria lui o ia la vale. „Am văzut luni câteva crăpături prin curte, dar nu le-am luat în calcul. Marţi de dimineaţă când m-am trezit nu am mai putut deschide uşa. A trebuit să o scot din toc. Mi-am dat seama că nu mai este de stat. Am anunţat la primărie şi am chemat nişte prieteni să mă ajute să car din bunuri. Până seara casa a fost deplasată cam cu un metru şi jumătate, grajdurile şi coteţele animalelor au luat-o la vale. Am luat ce aveam prin casă, ţigla de pe casă, ferestre, conserve, haine şi le-am cărat de aici”, spune Nicolae Bejinaru.

Adăpostiţi în casa primarului

Din fericire proprietarul şi-a făcut o altă locuinţă, însă nu a apucat să o termine. Noaptea şi-a petrecut-o aici împreună cu soţia, pe părinţi i-a dus la neamuri, iar copilul a rămas acasă la primar. „Pe părinţi i-am dus la un cumnat de-al meu în satul vecin, copilul a rămas la domnul primar, iar eu cu soţia am dormit în casa pe care ne-am apucat să o facem dar nu am terminat-o. Am dormit cu folie în geam ca să păzim lucrurile. Nu avem decât acoperiş şi uşă acolo, în rest nimic, doar ce am salvat din casă care a luat-o pământul”, spune Nicolae Bejinaru.

Alarmant este faptul că alunecările de teren sunt încă active. În pericol este şi o fermă modernă, în care proprietarii au investit zeci de mii de euro. „Sunt speriată, pentru că nu mă aşteptam să fie aici alunecări de teren. Nu este zonă minieră, dealurile sunt împădurite cu salcâm, dar pur şi simplu au luat-o la vale. Dealul s-a rupt şi este o râpă de 25 de metri. Alunecările de teren sunt cred că la 100 de metri de ferma mea de capre. Îmi este foarte teamă, pentru că am investit aici 50.000 de euro. Am pus semne să văd dacă înaintează alunecările de teren. Pământul încă se mişcă, mai ales că plouă în continuare. Eu am comandat deja puieţi de salcâm să plantez”, spune Clara Căilean. 

Galerie foto



Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: