Uniunea Europeană recunoaşte Guvernul Maia Sandu
Uniunea Europeană a informat că este pregătită să lucreze cu guvernul legitim din Republica Moldova şi a subliniat că un dialog între reprezentanţii aleşi democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluţii, într-un comunicat semnat de Înaltul Reprezentant pentru Relaţii Externe Federica Mogherini şi comisarul Johannes Hahn.
„Uniunea Europeană a luat act de deciziile luate ieri de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv de formarea unei coaliţii de guvernare”, se arată în comunicatul publicat de UE.
UE informează că este pregătită să lucreze cu „guvernul legitim” de la Chişinău şi că „respectarea statului de drept şi a democraţiei rămân stâlpii” relaţiei dintre blocul european şi Republica Moldova.
„Având în vedere evenimentele care au avut loc după deciziile luate ieri de Parlamentul Republicii Moldova, Uniunea Europeană îşi reafirmă cu fermitate apelul la calm. Dialogul dintre reprezentanţii aleşi democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluţii la criza politică actuală”, se încheie comunicatul UE.
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a emis, duminică, o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat.
Premierul Pavel Filip anunţă alegeri parlamentare anticipate pe 6 septembrie.
Mai multe persoane, majoritatea simpatizanţi ai Partidului Democrat (PD) din Republica Moldova, au înnoptat în faţa Ministerului de Interne, Procuraturii, Ministerului Finanţelor, Guvernului, Parlamentului şi Curţii Constituţionale. Aceştia şi-au instalat corturi şi spun că vor protesta cât este nevoie.
Vlad Plahotniuc, preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, a fost prezent la manifestaţia organizată de partidul său la Chişinău. El a declarat că se va face tot posibilul ca pe 6 septembrie să fie organizate şi alegeri prezidenţiale.