Ungaria are revendicări teritoriale de la Ucraina. Vrea ținutul Transcarpatia!

Ungaria a înaintat Ucrainei o listă cu 11 solicitări privind protecția drepturilor minorităților naționale pe care Kievul ar trebuie să le respecte pentru ca Budapesta să nu blocheze procesul de aderare a ţării la UE. Budapesta cere de la Kiev un nivel special de garantare a drepturilor etnicilor maghiari. 

O prevedere similară se regăseşte deja în legislația actuală a Ucrainei. Este vorba despre orașele și localităţile cu un "număr semnificativ" de reprezentanți ai minorităților (cel puţin 15%) și cele în care minorităţile îşi au reședința "tradițională" (cel puţin 10% - în ultimii 100 de ani). Dar acest lucru nu a fost suficient pentru Budapesta. Acum, oficialii din Ungaria cer ca toate așezările din regiunea ucraineană Transcarpatia să fie automat recunoscute drept "tradițional maghiare", chiar și acelea care, din punct de vedere istoric, nu au fost locuite niciodată de etnici maghiari.

Ungaria susține că, în regiunea Transcarpatia, conform recensământului din 2001 și din anii anteriori, ponderea maghiarilor era mai mare de 10%.

Guvernul lui Viktor Orbán cere abolirea acestui prag de 10%, astfel încât, indiferent de numărul de reprezentanți ai minorității maghiare care au trăit într-o localitate anume, aceasta să fie declarată drept teritoriu "maghiar".

Totodată, Ungaria cere Ucrainei să renunţe la decizia consiliilor locale în acest proces și să facă în aşa fel în cât statutul respectiv să fie atribuit în mod "automat".

Budapesta insistă că Ucraina trebuie să folosească doar datele recensământului din 2001, deşi numărul maghiarilor care locuiesc în Transcarpatia s-a redus aproape la jumătate de-a lungul anilor. Guvernul Orbán consideră acest set de revendicări drept decisiv pentru întregul complex de 11 de cerinţe transmise Kievului, în pofida faptului că se înregistrează o scădere a ponderii populației maghiare din Transcarpatia sub 10%.

Vizualizări: 6,165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: