Germania a introdus un nou permis de muncă pentru străini. Cine este eligibil și cum se aplică?

Germania caută muncitori calificați și a introdus Cardul de Oportunitate, care permite cetățenilor din afara UE să se mute pentru un an pentru a-și găsi un loc de muncă, relatează Euronews.com.

Cardul este lansat la 1 iunie 2024, în condițiile în care Germania încearcă să-și consolideze oferta redusă de muncitori tineri și calificați. Germania are nevoie de aproximativ 400.000 de noi angajați calificați pe an pentru a acoperi deficitul, în special în domeniile ingineriei, IT și asistență medicală. Noul permis de muncă al Germaniei vă permite să căutați un loc de muncă timp de un an.

Pentru a aplica pentru Cardul de Oportunitate, trebuie să fi absolvit cel puțin doi ani de formare profesională sau să aveți o diplomă universitară relevantă pentru postul dorit. De asemenea, trebuie să cunoașteți limba germană sau engleză. Solicitanții trebuie să dovedească că au fonduri suficiente sau un salariu dintr-un contract de muncă part-time pentru a-și acoperi șederea în Germania timp de un an, echivalentul a peste 12.000 de euro. Candidatii sunt evaluați pe baza unui sistem de puncte, fiind necesare minimum șase puncte.

Patru puncte sunt acordate pentru deținerea unei calificări profesionale recunoscute în Germania sau pentru permisiunea de a practica o profesie reglementată, cum ar fi profesor, asistent medical sau inginer. Trei puncte se acordă pentru cinci ani de experiență profesională recentă sau pentru cunoștințe de germană la nivel B2 (CEFR). Două puncte se oferă pentru doi ani de experiență profesională recentă, vârsta sub 35 de ani la data aplicării sau un certificat B1 pentru germană. Un punct este acordat pentru vârsta sub 40 de ani la momentul aplicării, ședere anterioară de cel puțin șase luni în Germania (exclusiv turistic), cunoștințe de engleză C1 și germană A2, calificare într-o ocupație cu deficit de muncitori sau aplicarea împreună cu soțul/soția.

Cei interesați pot aplica pentru Cardul de Oportunitate la consulatul german din țara lor de origine sau la biroul local de înregistrare a străinilor din Germania.

Vizualizări: 2,899

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: