Ce presupune accesul SSH si cum functioneaza acest protocol pe servere dedicate?
Protocolul SSH este cea mai raspandita forma de accesare remote pentru sisteme Linux. Cu ajutorul acestuia, utilizatorii pot intra in computer de la distanta, prin intermediul unui client ce realizeaza o conexiune securizata pe servere dedicate. Iata ce trebuie sa stii despre acest subiect!
Ce poti face atunci cand utilizezi SSH?
Dupa ce te conectezi, protocolul SSH iti permite sa introduci orice comenzi vrei direct in interfata afisata. Acestea sunt ulterior criptate si trimise pentru executie pe server. Pentru ca o conexiune sa ramana stabila, trebuie sa existe un software de tip daemon, care sa permita login-ul. De asemenea, este necesar un client instalat pe device, in care se introduc informatiile despre hosting.
Ce reprezinta cheile SSH?
Autentificarea pe servere dedicate se poate efectua atat prin parole, cat si prin intermediul unor chei SSH specifice. Desi prima varianta este mai simpla, a doua reprezinta o masura de siguranta foarte utila impotriva botilor si a persoanelor rau intentionate. Un SSH poate avea doua chei criptografice, care vin atasate intr-un singur set.
Prima cheie este publica si trebuie sa existe deja pe server sau sa fie inregistrata in fisierul ~/.ssh/authorized_keys care este prezent in director. Aceasta este verificata ulterior, serverul generand apoi un sir aleatoriu. Decriptarea mesajului are loc prin intermediul unei chei secundare, care este privata si asociata unui ID de sesiune in format MD5 hash.
Care sunt cele mai importante operatiuni din SSH?
Protocolul SFTP(SSH File Transfer Protocol) permite explorarea fisierelor pe servere dedicate direct de pe sistemul remote, precum si procesul de upload sau download pentru acestea. Daca iti doresti un transfer intre ele, o astfel de operatiune se poate realiza prin SCP.
O alta posibilitate in protocolul SSH este rularea de console. Executarea codului se realizeaza folosind switch-ul -t si comanda chmod, care permit modificarea drepturilor de vizualizare si scriere pentru diferiti utilizatori. In aceeasi zona, poti vizualiza erorile de login, sa stergi cache-ul sau sa analizezi fisierele de pe server pentru a fi sigur ca acestea sunt cele corecte.
Ce sa faci daca nu te mai poti conecta?
In situatia in care conexiunea SSH nu se poate realiza, este important sa arunci o privire peste mesajele de eroare si sa raspunzi la solicitarea prezenta. Daca nici aceasta operatiune nu remediaza lucrurile, reseteaza parola si asigura-te ca nu exista niciun firewall care sa impiedice accesul la servere dedicate.
In cazul in care tot nu se rezolva problema, discuta cu furnizorul de hosting si afla care este cauza si ce poti face. Comenzile SSH nu functioneaza corespunzator? Verifica daca acestea sunt scrise corect, deoarece majusculele si minusculele pot avea un efect opus. In general, linia de comanda ofera informatii cu privire la ceea ce se intampla, dar poti genera si o pereche suplimentara pentru chei noi.
Exista riscuri atunci cand te conectezi prin acest port?
SSH este un instrument foarte puternic, astfel ca acesta trebuie utilizat cu grija. Desi poti sterge sau adauga fisiere dupa bunul plac, o comanda gresita va duce la pierderea continutului de pe website. De aceea, asigura-te ca ai efectuat un back-up pentru situatiile neprevazute. Planurile pentru servere dedicate de la un furnizor cu renume pe piata incep de la 53,95 €/luna (pret preluat de pe site-ul THC.ro) si iti permit sa ai acces la SSH la un pret accesibil!