Evacuați de urgență din cauza erupției unui vulcan

Un vulcan situat pe insula indoneziană Halmahera a erupt spectaculos, expulzând un nor de cenuşă în atmosferă. Locuitorii din şapte localităţi învecinate au fost evacuaţi, au anunţat duminică autorităţile.

Vulcanu Ibu a erupt sâmbătă seară expulzând o coloană de cenuşă cu înălţimea de patru kilometri în atmosferă, pe fundalul fulgerelor care luminau zona din vecinătatea craterului, potrivit informaţiilor şi imaginilor distribuite de agenţia de vulcanologie din Indonezia.

O echipă de intervenţie formată din poliţişti, militari şi oficiali care se ocupă cu operaţiunile de căutare şi salvare a fost mobilizată în zonă pentru a ajuta la evacuarea rezidenţilor din satele învecinate, a precizat Abdul Muhari, un responsabil al agenţiei pentru gestionarea dezastrelor.

În imaginile distribuite de agenţia pentru gestionarea dezastrelor, autorităţile îi asistă pe vârstnici, în timp ce ceilalţi rezidenţi sunt transportaţi cu ajutorul unor camionete şi cazaţi în corturi de urgenţă pe perioada nopţii.

Agenţia nu a oferit informaţii referitoare la numărul persoanelor mutate, dar autorităţile au recomandat ca un perimetru cu raza de şapte kilometri în jurul vulcanului să fie evacuat.

Agenţia de vulcanologie din Indonezia a ridicat alerta pentru acest vulcan la cel mai înalt nivel joi, după ce Ibu a erupt de mai multe ori la începutul acestei luni. Activitatea Ibu urmează o serie de erupţii ale altor vulcani din Indonezia, ţară situată în zona denumită ''Cercul de Foc'' al Pacificului şi numărând 127 de vulcani activi pe teritoriul său.

În ultimele săptămâni, vulcanul Ruang din Sulawesi de Nord a erupt la rândul lui, expulzând lavă incandescentă. Erupţia a determinat autorităţile să evacueze peste 12.000 de persoane aflate pe o insulă învecinată.

Vizualizări: 1,420

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: