Un târgujian a câștigat procesul cu Primăria Târgu Jiu și Edilitara după ce câinii i-au „mâncat” mașina. Primăria este proprietara maidanezilor!

Un locuitor de pe strada Jiețe a solicitat și a obținut în instanță daune morale de la Primăria Târgu Jiu și de la firma Edilitara Public SA, după ce mașina sa a fost avariată de maidanezi. Suma totală pentru daune materiale este de 5.279,7 lei, la care se adaugă 2.700 de lei pentru cheltuieli de judecată. Decizia instanței din Târgu Jiu a fost emisă pe 30 mai și nu este definitivă.


 Pe 15 noiembrie, soția târgujianului reclamant în proces a înregistrat o cerere la Edilitara Public SA în care a adus la cunoștință cele întâmplate înainte cu 2 zile. O comisie din cadrul societății s-a deplasat la domiciliul lor, unde a constatat pagubele produse de câinii maidanezi la autoturismul său marca Ford Focus, respectiv: aripa fata dreapta zgâriată; spoiler față -dreapta îngăurit prin mușcătură de animal; aripa stângă faţă zgâriată; cauciuc roata dreapta fata înțepat.


Edilitara a promis despăgubirea pentru prejudiciul produs, însă nu a mai onorat această promisiune, ceea ce a dus la intentarea procesului.

În timpul procesului, Primăria Târgu Jiu a invocat lipsa calității procesuale, susținând că gestiunea câinilor fără stăpân este delegată către Edilitara SA și că nu poate fi trasă la răspundere. Primăria a cerut ca și Edilitara să fie implicată în cauză.

Edilitara Public SA a susținut de asemenea lipsa calității procesuale, afirmând că nu sunt proprietarii câinilor maidanezi și că pagubele ar fi putut fi cauzate de câinii vecinilor târgujianului: "Astfel, potrivit art. 7 alin. (1) din O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale sunt considerate proprietari ai câinilor fără stăpân şi ai câinilor care circulă liberi, fără însoţitor, în locuri publice, care nu au fost revendicaţi ori adoptaţi în condiţiile prevederilor legale şi au obligaţia de a captura şi escorta aceşti câini, prin intermediul personalului calificat".

Omul a susținut că daunele au fost cauzate autoturismului său Ford Focus de câinii maidanezi pe 12-13 noiembrie 2022 și depus la dosar și procesul-verbal de constatare a daunelor și devizul de reparație. Omul le-a mai povestit celor de la Edilitara că probabil o pisică a intrat sub mașină și câinii care o alergau au încercat să ajungă la ea au deteriorat anumite elemente ale autoturismului prin mușcături repetate.

A urmat o dezbatere legată de cine are atribuții și cine este vinovat, Edilitara și primăria făcând un ping-pong. Primăria susținea că odată ce a încheiat un contract cu Edilitara pentru gestionarea câinilor fără stăpân, nu mai are nicio responsabilitate. Edilitara susținea că în continuare proprietara maidanezilor este primăria și că instituția trebuie să răspundă. Instanța a decis că împart vina pentru că nu-și fac treaba.


Instanța a considerat că răspunderea revine atât Primăriei Târgu Jiu, cât și Edilitara S.A., conform legislației aplicabile (OUG 55/2002 și OUG 155/2001).

"Din probatoriul administrat în cauză rezultă că daunele constatate prin procesul verbal din data de 15.11.2022 au fost produse de câinii fără stăpân, aspect ce rezultă atât din procesul verbal cât și din declarațiile martorilor audiați în cauză. (...)

Astfel, sarcina pârâtelor este aceea de a conclucra pentru a îndepărta din locurile publice din Municipiul Tg Jiu câinii fără stăpâni, care pot deveni agresivi nu doar cu lucrurile aparținând cetățenilor, ci chiar cu cetățenii, atentând la integritatea lor fizică. Ambele pârâte au obligații în soluționarea problemei câinilor fără stăpâni iar incidentul semnalat de reclamant arată că aceste obligații nu au fost îndeplinite corespunzător. 

Prin urmare, fapta pârâtei Unitatea Administrativ Teritorială de a nu fi luat toate măsurile necesare pentru capturarea şi îndepărtarea câinilor fără stăpân constituie o faptă ilicită de natură omisivă, reprezentând un element al răspunderii civile delictuale în sensul art.1357 Cod civil. Împrejurările invocate de pârâta UAT Municipiul Tg Jiu, în sensul emiterii unei Hotărâri cu privire funcționarea serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân, nu constituie cauze exoneratoare de răspundere, atâta timp cât evenimentul prejudiciabil a fost rezultatul îndeplinirii defectuoase a atribuţiilor legale ale autorităţilor sau a celor cu care aceştia au înţeles să angajeze raporturi contractuale. În final, entităţile prevăzute de lege sunt cele care răspund faţă de victime”, reține instanța.

 Astfel, instanța a decis că atât Primăria Târgu Jiu, cât și Edilitara Public SA sunt responsabile pentru daunele produse și trebuie să despăgubească reclamantul. 

Vizualizări: 8,788

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: