Un sătean din Scoarţa cere mutarea cimitirului pentru că-l deranjează bocitul
Şi-a construit casa lângă cimitir, iar acum vrea să mute morţii în altă parte. Este vorba despre un localnic din comuna gorjeană Scoarţa, care este de trei ani de zile în conflict cu preotul parohiei şi cu primarul din cauza cimitirului care este amplasat foarte aproape de casa sa, motiv pentru care nu mai poate bea apă din fântână, iar bocitul îl deranjează. Cel puţin, acestea sunt motivele enumerate de tatăl acestuia, Grigore Spiridon.
În urma reclamaţiilor nenumărate adresate de Spiridon Şerbănescu, persoana în cauză, către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, primarul a primit dispoziţie să strămute cimitirul. Mormântul bunicii se află chiar la un metru faţă de gard. Cimitirul şi biserica cu hramul „Sfântul Nicolae” din Scoarţa datează din anul 1730. Pe suprafaţa cimitirului sunt în jur de 350 de morminte.
Preotul: Cimitirul era aici când a construit casa
Însă decizia de a muta cimitirul sau mormintele care se află în raza de 50 de metri, care trebuie să fie distanţa legală între casă şi cimitir, nu sunt acceptate de primar, de preotul bisericii şi de localnicii care au rude îngropate aici de zeci de ani de zile. „Spiridon Şerbănescu, vecinul cimitirului a găsit o lege pe Internet, din 2004, dar era mai indicat să îşi caute situaţia casei lui, pentru că cimitirul acesta e dat spre înhumare şi incinerare, nu este nici muzeu, nici parc de distracţie. El spune că prin legea din 2004 pe care a găsit-o pe Internet spune că distanţa trebuie să fie 50 metri distanţă între casă şi cimitir. Cei 50 de metri din casa lui ar veni până la mijlocul bisericii şi ar afecta în jur de 200 de morminte”, declară preotul parohiei, Mihai Gospodaru. De asemenea, preotul consideră că vina aparţine numai lui Spiridon Ştefănescu, care nu s-a orientat când şi-a construit casa lângă un cimitir vechi de peste 200 de ani, iar familiile din sat nu vor accepta ca morţii să fie dezgropaţi, iar tatăl să fie îngropat într-o parte, iar mama în altă parte. „El când şi-a pus casa acolo de ce nu s-a orientat- Noi am încercat să nu mai acordăm locuri de veci spre gardul vecinului. Noi găsim altă locaţie, dar ce facem cu cei care au numai unul îngropat în cavourile cumpărate- Dar dacă cineva are tatăl îngropat acolo şi are cavou şi moare maică-sa, atunci eu ce să fac, să o îngrop în altă parte-”, se întreabă preotul din sat.
Mormintele vor fi profanate
Nici primarul comunei Scoarţa, Aurelian Cotârlău nu este de acord cu mutarea cimitirului, mai ales că în acest caz mormintele ar fi profanate. „O soluţie ar fi să ne extindem, dar acolo unde există în momentul acesta morminte nu putem să le profanăm sau să ne distanţăm cum e legea la 50 de metri. Am anula 60% din cimitir pe 50 de metri lungime. Va fi acelaşi cimitir, dar se va extinde în partea nordică, diametral opusă. Este parohie care deserveşte satele din două comune. Dacă mut cimitirul ar însemna să mut şi biserica. Cimitirul este de o sută de ani, iar casa cetăţeanului este de 20 de ani. Altă variantă nu este pentru că”, este de părere primarul Aurelian Cotârlău.
DSP i-a dat dreptate vecinului cimitirului
Pe de altă parte, Grigore Şerbănescu, tatăl lui Spiridon Şerbănescu spune că în cimitir nu se respectă adâncimea la care trebuie înmormântată o persoană, iar cei care îşi bocesc morţii ţipă la fereastră. „Avem şi o fântână, dar am renunţat să mai bem apă din ea pentru că nu mia avem curajul. De asemenea, orice persoană îşi plânge morţii, iar noi nu vrem să îi mai auzim ţipând la fereastră”, spune Grigore Şerbănescu.
„Este un cimitir mai vechi, un amplasament mai vechi. Cel care a făcut sesizarea a avut dreptate. Cimitirul s-a extins spre zona de locuinţe. Conform legislaţiei trebuie să fie la 50 de metri faţă de zona de locuit. S-au dat termene şi s-a răspuns Consiliului Local pentru a găsi un alt amplasament pentru cimitir şi pentru a efectua înhumările şi pentru a se încadra în normele impuse de legislaţia sanitară şi europeană. Nu se mai pot înmormânta morţi deoarece legea impune ca aceste obiective să fie la 50 de metri faţă de zona locuită”, afirmă Elena Piţian, putător de cuvânt în cadrul DSP Gorj.