Tupeu, prostie şi găuri de miliarde în bugetele locale

Cel puţin 14 primării din Gorj au ajuns să plătească peste o sută de milioane de lei vechi pentru un banal scanner şi programele aferente, care pot fi luate din magazinele de profil de 20 de ori mai ieftin. Furnizorul este o firmă din Braşov intitulată pompos SC Sistemul Electronic de Arhivare, Criptare şi Indexare Digitalizată SRL. Primarii spun că au semnat cu firma respectivă deoarece li s-a spus că scannerul este gratuit, dar nu au văzut că prin Acordul de furnizare se angajau să plătească 1.500 de euro pentru licenţa instalată pe primul calculator şi câte 400 de euro pentru fiecare din celelalte calculatoare.

La Primăria Dăneşti, Acordul de furnizare a fost semnat de secretarul Aurel Coroboianu, în numele primarului. „Am crezut că semnez să ne dea un aparat, un scanner gratuit şi au spus că revin apoi pentru contract. Dar apoi, când am primit factura de la ei, m-am uitat mai atent şi scrie că trebuie să plătim nişte bani. Ne-au păcălit şi acum suntem buni de plată”, a precizat Aurel  Coroboianu, secretarul Primăriei Dăneşti. Din păcate, buni de plată sunt contribuabilii, care vor scoate din buzunare circa 115 milioane de lei vechi pentru neatenţia lui Coroboianu. Mai exact, SC Sistemul Electronic de Arhivare, Criptare şi Indexare Digitalizată SRL a facturat Primăriei Dăneşti în 19 iunie 2009 suma de 11.425, 59 RON pentru o licenţă principală şi trei secundare.

Secretul escrocheriei: scris mic, limbaj complicat

Şmecheria firmei din Braşov este destul de simplă, dar primarii au fost derutaţi în principal din cauză că nu înţeleg termeni informatici, dar şi pentru că nu au citit ce semnează. Primarii spun că li s-a propus să li se lase un scanner în custodie gratuită şi că vor primi un soft cu care să îşi arhiveze documentele în format .pdf. Pentru necunoscători, precizăm că orice scanner face asta şi are în cutie softurile necesare.

Primarii nu au citit cu atenţie Acordul prin care s-au angajat să plătească softul cu mii de euro, punctul cu pricina, scris cu litere foarte mici, sunând astfel: „Tariful aferent licenţei neexclusive principale (licenţă master – incluzând programul server al S.E.A.) este de 1.500 de euro, iar preţul fiecărei licenţe secundare (licenţă client – staţie de lucru) este de patru sute de euro). Iar până la acest punct din acord mai sunt alte câteva zeci scrise într-un limbaj la fel de complicat, care probabil că i-a descurajat pe semnatari să citească până la capăt.

Primarii localităţilor Băleşti, Dăneşti, Licurici, Văgiuleşti, Runcu, Roşia de Amaradia, Samarineşti, Cruşet, Cătunele, Brăneşti, Urdari, Săuleşti, Alimpeşti şi Stoina au fost păcăliţi de reprezentanţii firmei de la Braşov.

A rectificat bugetul să-şi plătească greşeala

Primarul localităţii Urdari, Mihai Calotă, a plătit pentru scannerul primit de la firma din Braşov 10.000 de lei. Nu a avut prevăzute în bugetul local astfel de cheltuieli, dar susţine că a fost nevoit să facă o rectificare de buget. Aparatul pentru care s-au plătit atâţia bani ţine loc de „bibelou” într-unul dintre birourile primăriei, pentru că s-a defectat. „Au fost şmecheri, au scris în contract cu litere minuscule că trebuie să plătim aceşti bani, am făcut greşeala de a semna şi neavând încotro le-am dat banii”, a spus Mihai Calotă, primarul localităţii Urdari.

„Nu plătesc, scannerul s-a stricat deja”

La Băleşti, primarul încearcă să rezilieze contractul cu firma din Braşov în instanţă. „ Îi dau în judecată, eu nu am de unde să plătesc atâţia bani pentru un aparat care s-a şi stricat”, a spus Aristică Paicu, primarul comunei Băleşti.

Florinel Ţuilă, primarul localităţii Cătunele, spune că nu va da niciun leu firmei de la Braşov până când aparatul cu pricina nu va fi pus în funcţiune şi  va arhiva documentele conform înţelegerii. „O să plătesc banii ăştia că nu am încotro, dar doar după ce voi fi sigur că mă voi putea folosi de acest Sistem”, a spus acesta.

Situaţia este la fel şi la celelalte primării din judeţ menţionate mai sus, care încearcă să rezilieze contractele încheiate cu firma din Braşov.

Penalităţile imense dublează paguba la fiecare trei luni

Iniţial, primarii refuză să plătească factura pentru că îşi dau seama că au fost păcăliţi. Numai că firma braşoveană îi somează la plată, apoi obţine în instanţă poprire pe conturile primăriilor care nu plătesc. Cele 14 primării din Gorj au astfel de procese pe rolul Tribunalului Braşov, la care se adaugă peste o sută de primării din Dolj, Hunedoara şi alte judeţe.

Interesant este că prin Acordul semnat cu inconştienţă de primari aceştia s-au angajat să achite penalităţi de întârziere imense, de 1% pe zi. Asta înseamnă că, la fiecare o sută de zile, datoria primăriei către SC Sistemul Electronic se dublează. Dacă e să revenim la cazul Primăriei Dăneşti, de la emiterea facturii au trecut aproape nouă luni. Este de aşteptat ca firma braşoveană, după ce va obliga primăria la plată prin intermediul judecătorilor, aşa cum deja s-a întâmplat cu multe alte primării din ţară, să ceară într-un alt proces penalităţile, care vor fi mult mai mari decât ţeapa iniţială.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: