Experiment revoluţionar pentru vindecarea diabetului
O tehnică pentru convertirea celulelor stem umane în celule producătoare de insulină ar putea fi extrem de promițătoare pentru viitoarele tratamente diabetice. Dacă rezultatele observate într-un experiment recent cu șoareci poate fi reprodus cu succes la oameni atunci diabetul ar putea fi vindecat definitiv.
Într-un studiu recent, cercetătorii au descoperit o nouă metodă pentru a păcăli celulele stem pluripotente (hPSC) umane să se transforme în celule pancreatice beta, care produc insulină. Atunci când celulele producătoare de insulină au fost transplantate în șoareci cu o formă acută de diabet, animalele au fost rapid vindecate.
„Acești șoareci aveau o formă severă de diabet cu niveluri de glicemie de peste 500 miligrame per decilitru de sânge, niveluri care ar putea fi severe pentru o persoană”, a explicat inginerul biomedical Jeffrey R. Millman de la Universitatea Washington. În urma tratamentului, în decurs de două săptămâni, nivelurile de glucoză din sângele șoarecilor au revenit la normal.
„Atunci când le-am administrat șoarecilor celulele producătoare de insulină, în decurs de două săptămâni, nivelurile de glucoză din sânge au revenit la normal și au rămas așa timp de multe luni”, a adăugat Millman. Celulele stem pluripotente sunt în esență „goale”, celule nediferențiate cu abilitatea de a se dezvolta în alte tipuri de celule care există în tot corpul.
Valorificarea acelui potențial, în contextul diabetului, înseamnă că cercetătorii ar putea descoperi modalități de a modifica celulele stem astfel încât să devine celulele producătoare de insulină de care au nevoie diabeticii pentru a-și controla glicemia și a fi sănătoși.
În cadrul cercetărilor recente, oamenii de știință au abordat o altă provocare, anume reducerea celulelor „nedorite” în timpul acestor procese, atunci când celulele „goale” se diferențiază în alte tipuri de celule neintenționate.
Totodată, aceleași manipulări au arătat un potențial și pentru diferențierea mai bună a altor tipuri de celule, inclusiv pentru stomac, ficat, esofag și intestine. Astfel, tehnica ar putea îmbunătăți tratamentele cu celule stem și pentru alte boli, nu doar diabet.