Rabla 2010, un program ca pe la noi: vrei voucher, dai 2 milioane!
Programul Rabla 2010 a debutat în Gorj cu un boom neanticipat de autorităţi, numărul maşinilor prezentate spre casare fiind mult peste aşteptări. Aşadar, cei doi colectori autorizaţi să adune autoturismele uzate nu pot acoperi integral solicitările venite din partea cetăţenilor, întrucât nu dispun de un număr suficient de tichete valorice. Şi cum orice criză dă idei românilor întreprinzători, firma SC FERCRIST IMPEX SRL a solicitat mai multor persoane câte două milioane de lei pentru fiecare voucher.
La Târgu Jiu, desfăşurarea programului guvernamental Rabla 2010 este presărată cu surprize cu conotaţii penale. Întrucât pentru prima dată de la iniţierea acestui program se primesc nu unul, ci trei autoturisme uzate de la un cetăţean. În mod normal, la recepţionarea fiecărei rable, colectorul autorizat are obligaţia legală de a elibera un tichet valoric de 3800 lei, pus la dispoziţie de Administraţia Fondului pentru Mediu. Fiecare colector autorizat primeşte aceste vouchere în tranşe de câte 300 de bucăţi. DacăREMAT GORJ SA refuză să recepţioneze autovehicule peste numărul tichetelor valorice disponibile, celălalt colector autorizat, S.C. FERCRIST IMPEX SRL, procedează exact invers, recepţionând rable în curtea unităţii şi eliberând, în schimb, nişte bonuri de ordine, în aşteptarea voucherelor de la Bucureşti.
„Soţia patronului ne cerea câte 2 milioane pentru fiecare tichet“
Conform mărturiilor mai multor cetăţeni, deşi şi-au lăsat rablele de mai bine de o săptămână în curtea SC FERCRIST IMPEX SRL şi existau, inclusiv ieri, tichete valorice, nu au intrat în posesia lor deoarece nu au picat la învoială cu soţia patronului, Mariţa Mihai, care le-a cerut câte 200 de lei pentru fiecare voucher. „Am lăsat la începutul săptămânii trecute două maşini, şi am primit două hârtii de mână, nişte bonuri de ordine. Am trecut apoi în fiecare zi şi mi-au spus că nu au vouchere. Astăzi, erau, dar soţia patronului ne cerea câte 2 milioane pentru fiecare tichet. I-am spus că nu am de unde şi mi-a zis să mai aştept, atunci, că s-ar putea să nu mai prind deloc şi să îmi iau rablele înapoi acasă“, spune o persoană ce a dorit să-şi păstreze identitatea.
Contactat telefonic, patronul firmei, Mihai Ion, a declarat că ieri se afla în Bucureşti pentru a obţine încă 100 de tichete valorice şi a negat că soţia sa ar cere mită în schimbul voucherelor: „Soţia mea are un copil mic şi stă acasă, nu merge la firmă. Mai mult, a spus că „oamenii nu înţeleg şi lasă maşinile cu forţa în curtea firmei“. Cu toate acestea, cetăţenii care au venit la redacţie au relatat că soţia lui Ion Mihai a fost dispusă să negocieze, câteva persoane primind tichete valorice în schimbul sumei de 150 lei. Faţă de această stare de fapt, Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, a promis că instituţia pe care o reprezintă se va autosesiza.
Gabriel Pârgariu, coordonatorul activităţii de transport în cadrul S.C. REMAT GORJ SA, celălalt colector autorizat din judeţ, a confirmat că există într-adevăr o criză de tichete valorice, întrucât autorităţile nu au estimat succesul acestui program şi au tipărit un număr prea mic de vouchere.