Un milion de lei pentru studiul necesar prelungirii activității termocentralelor pe cărbune
Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a primit o singură ofertă în cadrul licitației lansate în noiembrie anul trecut, pentru achiziția serviciilor de consultanță necesare elaborării unui document strategic. Acest document este esențial pentru ca statul român să încerce să convingă Comisia Europeană să accepte o amânare a închiderii termocentralelor pe cărbune din România, relatează Profit.ro.
Documentul vizează extinderea planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia, care se confruntă cu întârzieri majore în implementarea proiectelor de investiții. Acestea includ dezvoltarea de capacități noi de producție pe bază de energie fotovoltaică și gaze naturale, menite să înlocuiască grupurile pe lignit care urmează să fie scoase din exploatare.
Câștigătorul licitației va fi responsabil de realizarea Studiului de adecvanță a sistemului energetic național (SEN), pentru orizontul de timp 2030, adaptat la noul cadru legislativ european privind tranziția energetică către surse regenerabile.
Adecvanța este definită tehnic ca fiind „capacitatea sistemului electroenergetic de a satisface continuu cerințele de putere și energie ale consumatorilor, luând în calcul opririle planificate și cele neplanificate, dar previzibile”.
Singura ofertă primită a fost depusă de Tractebel Engineering SA, companie de consultanță în domeniul ingineriei energetice, parte a grupului francez Engie. Proiectul implică și un subcontractant, KPMG Advisory SRL. Valoarea estimată a contractului este de aproximativ 1,15 milioane lei, fără TVA. De menționat că Tractebel Engineering a realizat și studiul similar comandat de Transelectrica în 2018.
Conform documentației de atribuire, semnarea contractului este planificată pentru luna martie 2025. Prestatorul selectat va avea un termen maxim de 8 luni pentru finalizarea și predarea studiului. În acest interval este inclusă și avizarea studiului de către conducerea Transelectrica, etapă care ar trebui să dureze cel mult o lună, timp în care pot fi solicitate și realizate eventualele corecții necesare.
Dacă termenele vor fi respectate până la limita maximă, fără întârzieri cauzate de contestații sau alte motive, studiul ar putea fi finalizat și transmis autorităților europene până în noiembrie 2025.