Sindicalist din minerit: Sper că nu suntem o țară de mâna a doua sau a noua!
„Se pare că s-a dezmeticit toată lumea!” Afirmația îi aparține sindicalistului Jan Popescu și vine ca o reacție la ultimul anunț făcut de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, un anunț care nu face decât să le dea speranțe minerilor și energeticienilor din Gorj. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Burduja a scris că pot fi modernizate centralele pe cărbune, a subliniat din nou importanța cărbunelui în Sistemul Energetic Național și pare să facă un pas în spate de la ce înseamnă Green Deal. „Trecem la Smart Deal”, a subliniat ministrul.
Sindicaliștii așteaptă amânarea închiderii centralelor pe cărbune, dar și investiții în cariere sau termocentrale pentru ca energia pe cărbune să mai aibă viitor.
„Vom decala termenele, dar acest lucru nu poate fi făcut decât corelat cu personal calificat, investiții urgente, majore în cariere, în termocentrale. Cred că va avea viitor CEO și de aici încolo, ani buni de zile. Și din această companie, vom ieși și mai mulți la pensie. Cred cu tărie acest lucru. De la nivelul discuțiilor pe care le-am avut și cu Directoratul, am văzut și acolo o deschidere. S-au cerut documente. Se pare că s-a dezmeticit toată lumea”, a afirmat Jan Popescu, președintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia.
Jan Popescu a mai subliniat că statul român ar trebui să pună piciorul în prag și în fața Comisiei Europene de la care încă așteaptă verdictul privind amânarea închiderii mineritului.
„Puteam cu un an sau doi mai devreme să fi făcut acest lucru. Smart Deal, ok, dar să fie ceva stabil. Încă n-a venit ok-ul pentru prelungirea duratei de viață a Complexului Energetic Oltenia de la Comisia Europeană. Sper că nu suntem și noi o țară de mâna a doua sau a noua. Să tratăm Comisia Europeană un pic mai puternic, nu să tot așteptăm directive. Trebuie să se ia deciziile care să ducă la ce ne dorim cu toții”, a mai spus Jan Popescu într-un interviu la Radio Infinit.
Și deputatul Claudiu Manta a comentat ultimele afirmații ale lui Sebastian Burduja: „Complexul Energetic Oltenia a suferit in ultimii ani din cauza unor decizii proaste, care au dus la închiderea de cariere și grupuri de producere a energiei pe bază de cărbune, fără să fie pus nimic în loc. În acest ritm, aproape toate capacitățile care asigură energia în bandă, pe combustibili fosili, ar dispărea până în 2026, iar România ar deveni dependentă de importuri. Energia verde este benefică pentru viitor, dar nu poate acoperi consumul. Nu putem sări peste etape, ca să fim primii europeni într-un domeniu esențial, punând oamenii în imposibilitatea de a-și asigura necesarul de energie la preturi rezonabile. Avem un exemplu recent – integrarea completă în spatiul Schengen”.