Medic infecţionist: Două cazuri de rujeolă săptămânal

Epidemia de rujeolă din județul Gorj pare să fi ajuns la final. Potrivit medicilor infecţionişti, numărul îmbolnăvirilor a scăzut considerabil, însă pericolul nu a trecut definitiv. Săptămânal apar două-trei cazuri de rujeolă, reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu declarând că în continuare cei mai predispuşi sunt copiii nevaccinaţi.

Medicul infecționist Costinel Popescu a declarat luni că județul Gorj se află în prezent la finalul epidemiei de rujeolă. Dacă în urmă cu patru săptămâni, numărul îmbolnăvirilor se situa între 7 și 15 cazuri săptămânal, la ora actuală se mai confruntă cu maxim trei cazuri săptămânal. ”Încă ne confruntăm cu cazuri izolate de rujeolă, circa două-trei cazuri pe săptămână. Cert este că toți pacienții cărora le punem diagnosticul de rujeolă sunt pacienți nevaccinați, ori sunt sub vârsta vaccinării. Am avut copii de zece luni cu forme mai ușoare. Două-trei cazuri săptămânal, practic acum suntem pe coada izbucnirii epidemice care a avut loc în urmă cu patru săptămâni, când numărul a fost mult mai mare”, a spus Costinel Popescu, medic infecționist în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.
Medicii nu neagă faptul că și acum, în contextul evenimentelor tragice din țară, s-au lovit de refuzul părinților de a-și vaccina copiii. ”În general sunt copii care au trecut peste programul vaccinărilor, practic au fost uitați. Sunt cei care au scăpat, ca să zic așa. Am avut inclusiv refuzuri din partea părinților, pe considerentul că ei știu mai bine. Încercăm să le explicăm că acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă erau vaccinați. Asta este mentalitatea, li s-a imprimat că vaccinul are contraindicații și reacții adverse”, a spus medicul Costinel Popescu. În țară, un număr de 14 copii au decedat din cauza complicațiilor date de rujeolă.

Vizualizări: 1,561

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: