ALERTĂ! Epidemie de rujeolă în Gorj. Un deces! Vaccinaţi copiii!
Lipsa vaccinării la timp a copiilor a făcut ca şi Gorjul să fie cuprins de un val epidemiologic de rujeolă, anunţă medicii din Spitalul de Urgenţă Târgu Jiu. ”Ne confruntăm cu o explozie epidemică de rujeolă”, susţine medicul Costinel Popescu. Nu mai puţin de 15 gorjeni au fost diagnosticaţi, dar medicii nu exclud să fie şi alte îmbolnăviri. Predispuşi la această boală contagioasă sunt acei copii care nu fost vaccinaţi antirujeolă. Un băieţel de doar trei luni din Gorj a murit într-un spital din Craiova, ca urmare a complicaţiilor bolii.
Nu mai puţin de 15 cazuri de rujeolă au fost declarate în Gorj. Şase şcolari, preşcolari şi tineri sunt internaţi pe secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Costinel Popescu, medic infecționist, a precizat că explozia epidemică a izbucnit între Crăciun şi Anul Nou, însă se aşteaptă ca numărul celor care au contactat sau vor contacta boala să crească în perioada următoare. ”Ne confruntăm cu o explozie epidemică de rujeolă la noi în judeţ. A debutat între Crăciun și Anul Nou cu un episod epidemic în zona Tismana - Godinești - Baia de Aramă și acum s-a extins spre Rovinari, Târgu Jiu. Avem până acum 15 cazuri, în momentul de față avem internate șase cazuri cu rujeolă, restul au fost externați, fără complicații, fără probleme. Toți cei care nu au fost vaccinaţi probabil vor face boala pentru că timpul este așa cum este”, a spus Costinel Popescu, medic infecţionist în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.
Risc pentru copiii nevaccinaţi
Potrivit medicilor, boala se manifestă mai mult în rândul copiilor care nu au fost vaccinaţi la vârsta de 1 an, atunci când se administrează de fapt vaccinul ROR, împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului. ”Am în acest moment internată o fată de 16 ani din Rovinari cu contact în familie, a avut și fratele, și sora, și mama, acum și ea. La ancheta epidemiologică s-a descoperit că niciunul nu avusese vaccin antirujeolic. Ca vârste, marea majoritatea sunt vârste mici, chiar și dintre cei care nu au prins vaccinarea, între 4 și 11 luni. La 11 luni se face vaccinarea curentă. Pot să facă și cei cu vaccin, dar fac niște forme mai atenuate de boală”, a mai spus Costinel Popescu, medic infecționist.
Atenţie la simptome
Simptomele rujeolei sunt asemănătoare cu ale rubeolei și ale varicelei, la care se adaugă sensibilitatea la lumină, senzația de gât uscat și aspectul erupției cutanate. Erupția se caracterizează, în primă fază, prin pete mici, roșiatice sau albicioase, cu un nucleu gri, localizate în cavitatea bucală și pe interiorul obrajilor. Pe piele, erupția se dezvoltă mai întâi la nivelul feței și în spatele urechilor, iar apoi se răspândeşte pe tot corpul. Simptomele rujeolei mai includ: febră uşoară; rinoree; diaree; umflarea ganglionilor latero-cervicali; ochi iritaţi, care lăcrimează; tuse uscată.
CAMPANIE
Direcția de Sănătate Publică a demarat o campanie suplimentară de vaccinare, destinată mai ales acelor copii care nu au fost vaccinați la timp. Campania se desfășoară în perioada 3 - 31 ianuarie 2017 în cabinetele medicilor de familie.