Energia solară a depășit cărbunele în UE pentru prima dată în istorie
Energia solară a fost anul trecut resursa de energie cu cea mai mare creștere la nivel european, în timp ce gazul a cunoscut o scădere pentru al cincilea an consecutiv, se arată într-un raport realizat de think tanker-ul Ember, care promovează tranziția către o energie curată. Per total, sursele regenerabile (apă, vânt, soare) au crescut cu 7,6%, iar cele fosile (petrol, gaz, cărbune) au scăzut cu 8,7%.
Anul trecut în Europa au fost instalate capacități-record de panouri fotovoltaice, iar energia generată a crescut cu 22% față de 2023.
Energia eoliană, în schimb, a crescut foarte puțin, cu 1,5%, până la 477 TWh, adică 17% din total. Energia hidro rămâne pe primul loc în topul surselor de producere, cu aproape jumătate din total, în creștere cu 9,8%. Energia nucleară a crescut și ea cu 4,7%.
Per total, sursele regenerabile (apă, vânt, soare) au crescut cu 7,6%, iar cele fosile (petrol, gaz, cărbune) au scăzut cu 8,7%. Toate acestea în condițiile în care consumul de electricitate al spațiului comunitar a fost în ușoară creștere, cu 1,2%.
„Combustibilii fosili pierd supremația în sectorul energetic european. Când a fost lansat Pactul verde european, în 2019, puțini credeau că tranziția energetică a UE ar putea fi acolo unde este astăzi; vântul și solarul împing cărbunele spre margine și forțează gazul să intre într-un declin structural”, a spus Chris Rosslowe, analist senior la Ember.