Un fost salariat al TPSUT Motru obține recalcularea pensiei. Definitiv!

Salariații unor prestatori de servicii din minerit obțin în instanță recalcularea pensiilor, în ciuda opozițiilor formulate de Casa de Pensii Gorj.

Vă prezentăm cazul unui gorjean, care săptămâna trecută a câștigat definitiv procesul la Curtea de Apel Craiova. Astfel, decizia de pensionare din 31 ianuarie 2023 a fost anulată, Casa de Pensii Gorj fiind “obligată să emită o nouă decizie de recalculare a pensiei, prin care perioada 01.01.1987 - 01.01.1995, în care reclamantul a lucrat în grupa a II-a de muncă, în procent de 70%, să fie asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă, fiind respinse restul pretenţiilor reclamantului”.

Casa de Pensii a motivat respingerea cererii de asimilare în condiţii speciale a acestei perioade prin faptul că “T.P.S.U.T. S.A. Motru (I.T.U.C., C.E.U.C.) nu se regăseşte în unităţile menţionate în Legea nr. 74/2022, respectiv unităţile de producţie a energiei electrice în termocentrale pe bază de cărbune/unităţi de extracţia cărbunelui”.

Doar că TPSUT a apărut abia în 1997, prin desprinderea din fosta regie a lignitului. “Dar, perioada 01.01.1987 - 01.01.1995 este anterioară datei înființării S.C. T.P.S.U.T. Motru S.A. (01.10.1997), astfel că nu se impune a se analiza în ce a constat obiectul de activitate al societăţii S.C. T.P.S.U.T. Motru S.A”, arată instanța de judecată.

Una peste alta, legea este totuși nedreaptă, pentru că nu toți salariații care au lucrat în cariere miniere beneficiază, ci doar cei care au lucrat la anumite societăți.

Vizualizări: 6,514

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: