Un fost salariat al CE Oltenia cere recunoașterea bolii profesionale

Un fost angajat al Complexului Energetic Oltenia s-a adresat Tribunalului Gorj la finalul anului trecut, pentru a-i fi recunoscută boala profesională căpătată după anii de muncă grea. Medicii i-au declarat boala acum șapte ani, dar Casa de Pensii a contestat decizia și astfel omul nu a primit compensația bănească la care avea dreptul. Acum, Tribunalul Gorj obligă Casa de Pensii să îi soluționeze cererea bărbatului din Fărcășești.

În motivarea cererii sale, reclamantul a arătat că, în calitate de angajat în anul 2013 la Complexul Energetic Oltenia SA, era asigurat pentru riscul de boală profesională potrivit art.179 din Codul Muncii. În cursul anului 2013, din cauza condițiilor grele de muncă, a fost diagnosticat cu spondilodiscortroză cervicală de etiologie profesională, înscrisă ca boală profesională.

Cu toate acestea, Casa Județeană de Pensii Gorj a contestat actele medicale de înscriere, iar prin decizia din 05.06.2014 a fost anulată boala profesională de către Comisia de Experți de Medicina Muncii. Fostul miner a contestat decizia și a avut câștig definitiv după trei ani de procese. Anul trecut s-a adresat din nou instanței pentru că, deși a anulat decizia, tot nu a primit banii.

Casa de Pensii a susținut acum în instanță că nu mai poate fi făcută o expertizare a bolii profesionale după șapte ani. În opinia instanței, o astfel de motivare nu are nici o justificare: “În primul rând, se constată că prin sentința civilă nr.249 din 03.06.2015 pronunțată de Curtea de Apel Craiova s-a dispus anularea Hotărârii nr.656 din 05.06.2014 a Comisiei de Experți de Medicina Muncii, soluție care a rămas definitivă abia în anul 2018 ca urmare a deciziei nr.3078 din 02.10.2018 a Înaltei Curți de Casație și Justiție și chiar dacă au fost avute în vedere de către instanță condiții de formă, actul administrativ atacat a fost anulat și prin urmare nu mai producea nici un efect juridic, impunându-se așadar emiterea unei alte hotărâri în acest sens. Apoi, orice cerere formulată în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale trebuie analizată în condițiile prevederilor legale mai sus evocate, cu consecința emiterii unui act administrativ pe care reclamantul să-l poată contesta în situația în care nu îi este favorabil. Or, reclamantul nu a primit nici un răspuns la cererea formulată în data de 17.01.2019 , cererea de chemare în judecată fiind întemeiată în această privință”.

Instanța a reținut că la art. 42 din Legea nr.346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale s-a prevăzut că au dreptul la o compensație pentru atingerea integrității asigurații care, în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, rămân cu leziuni permanente care produc deficiențe și reduc capacitatea de muncă între 20-50%.

Potrivit art. 43 din Legea nr.346/2002, compensația se acordă la solicitarea persoanei îndreptățite, pe baza deciziei medicului asigurătorului, cu îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 42.

Compensația pentru atingerea integrității reprezintă o sumă fixă în bani și se acordă integral, o singură dată, fără a afecta celelalte drepturi sau indemnizații la care este îndreptățit asiguratul, și nu este luată în baza de calcul pentru determinarea acestor drepturi. Cuantumul compensației pentru atingerea integrității se stabilește în funcție de gravitatea leziunii, în limita unui plafon maxim de 12 salarii medii brute, comunicate de Institutul Național de Statistică.

Pe cale de consecință, Tribunalul Gorj a admis în martie cererea bărbatului din Fărcășești și a obligat Casa de Pensii Gorj să soluționeze cererea reclamantului din ianuarie anul trecut privind acordarea compensației bănești.

Vizualizări: 4,433

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: