Cum ținem tânțarii la distanță, fără insecticid

Țânțarii, supărătoarele insecte care nu te lasă să te relaxezi în voie, încep să-și facă apariția la începutul verii, în luna iunie, și ne bâzâie până dă frigul. Deși par minusculi și fragili, ei pot deveni foarte deranjanți de aceea trebuie să ştii cum să îi ţii la distanţă de casă şi grădină.

Ţânţarii sunt răspândiți în toată lumea, iar în România există peste 50 de specii de țânțari. Femelele se hrănesc cu sângele mamiferelor, printre care și oamenii, iar în urma lor pe piele rămân porțiuni înroșite și umflate care provoacă prurit (mâncărimi). Aceste reacții depind și de sensibilitatea fiecărei persoane în parte la pișcătura acestei insecte. Pentru a-i ţine la distanţă trebuie să ştim câteva lucruri importante despre cum se înmulţesc.

Țânțarii se înmulțesc începând cu perioada aprilie – mai, când temperaturile din apele stătătoare ajung la 10 grade. În orice loc unde se adună apă, în iazuri, dar și streșini de case, bălți și jgheaburi, țânțarii găsesc un mediu potrivit pentru înmulțire. Dacă temperaturile le sunt favorabile, populația țânțarilor poate deveni foarte numeroasă, pentru că generațiile din primăvară și vară se succed la fiecare 15–20 zile.

Există numeroase soluții de îndepărtare a țânțarilor, fără folosirea insecticidelor, pentru că și soluțiile naturale au efecte rapide. Dacă respecți regulile de mai jos, faci un prim pas pentru a ține țânțarii departe de casă ta:

= Evită să ai zone în care se strânge și stagnează apa în jurul casei, pentru că țânțarii se înmulțesc în orice loc în care se adună apa, așa că evita să lași afară: recipiente care pot aduna apa de ploaie, robinete stricate, piscine gonflabile cu apă în ele sau în care se adună apă de ploaie, dacă ai piscină menține apa curată și folosește substanțe speciale pentru tratarea ei, desfundă jgheaburile, pentru că apa de ploaie să nu se adune în ele

= Tunde regulat arbuștii și gazonul

= Un alt sfat important este să menții gospodăria curată și ordonată, menține spațiul verde curat,  tunde iarba regulat și îndepărtează firele de iarbă tăiate, tunde arbuștii și toaletează copacii

= Nu arunca resturi vegetale în curte, deoarece reprezintă un mediu propice pentru înmulțirea țânțarilor

= Nu uda excesiv gazonul și plantele din curte, apa care băltește atrage țânțarii

= Dacă ai un iaz în curte, poți să iei în calcul popularea lui cu un dușman natural al ţânţarului, precum carasul auriu, care se hrănește cu larvele acestei insecte.

= Plantează flori și plante ce acționează ca repelent pentru țânțari. Printre acestea se numără flori precum lavanda, muşcatele, gălbenelele, crăiţele sau plante aromatice precum menta, busuiocul şi rozmarinul.

Vizualizări: 5,482

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: