Pomi fructiferi columnari, cultivaţi pe teresă
Ştim cu toţii că pomii fructiferi se cultivă în livadă sau în grădina proprie, dar în era noilor descoperiri în care trăim au apărut diferite soiuri de pomi adaptate vieţii moderne. Există tot felul de forme și mărimi de pomi, așa încât chiar și livingul sau balconul se poate bucura de un pom fructifer în ghiveci. Şi nu va fi doar decorativ, pentru că va produce fructe fiind adaptat să se autopolenizeze.
Noul trend în materie de pomi fructiferi sunt pomii columnari, ideali pentru grădinile mici, balcoane şi terase. Deoarece coroana lor se dezvoltă pe verticală, nu au nevoie de acelaşi spaţiu ca pomii fructiferi normali. Pomii fructiferi columnari sunt atractivi cultivaţi pe terasă sau în balcon, în ghivece mari, unde vă doriţi să aveţi un măr, prun sau cireş care să şi rodească, fructele fiind uşor de cules. Puteţi să admiraţi florile şi să vedeţi cum se dezvoltă fructele. Pomii columnari pot fi cultivaţi în vase relativ mici şi pot constitui şi elemente decorative pentru grădinile mici.
Copăceii se aleg când sunt încă puieţi în stare latentă sau se pot cumpăra dintr-un magazin specializat, deja dezvoltaţi. Este important ca planta să fie viguroasă şi să nu prezinte urme de uscăciune sau lovituri. Verificaţi rădăcina şi trunchiul pentru a vă asigura că sunt sănătoase.
Ghiveciul, ales pe măsura plantei, poate fi din plastic, ceramică, lemn, teracotă. Recipientul pentru pomul fructifer nu trebuie să aibă un diametru mai mic de 50 cm. Luaţi în consideraţie şi o bază cu roţi pentru a putea muta cu uşurinţă planta. Este posibil să fie nevoie să mutaţi pomul de mai multe ori pe an, pentru a-i asigura condiţiile climaterice necesare.
O astfel de plantă este foarte potrivită atât în spaţiile închise (living), cât şi în spaţiile semideschise (balcon) sau în aer liber (terasă sau grădină). Aşezaţi planta într-un loc unde beneficiază de lumină naturală, la adăpost, ferită de curenţii puternici. Pomii columnari din ghiveci se dezvoltă mai încet şi se ramifică mai puţin decât cei din grădină. De trei ori pe an, este recomandat ca noile ramuri să se taie la unul sau doi ochi. În general, pomii fructiferi sunt tăiaţi primăvara, pentru a le reda forma columnară. Tot primăvara este recomandat ca solul să fie afânat şi să se adauge puţin compost pentru hrănire. Un pom fructifer columnar trebuie scos din ghiveci o dată la 2-3 ani pentru curăţarea rădăcinilor. În acest caz, solul se înlocuieşte cu unul proaspăt. Când se aşează în ghiveci, pomul trebuie pus central, asigurându-i sprijinul cu un băţ special pentru plante sau o tijă de lemn. Fixaţi-l cu o sfoară rezistentă, fără ca nodul să fie strâns, în aşa fel încât planta să crească nestingherită. Există deja multe soiuri de pomi fructiferi columnari printre care mărul pitic, părul pitic. cireşul pitic, piersicul pitic şi caisul pitic.