Scapă simplu de calcarul din baie și bucătărie
Apa dură sau săpunul și detergenții folosiți în baie și bucătărie aduc și numeroase depuneri pe suprafețele de sticlă sau inox. Cea mai la îndemână metodă de îndepărtare a calcarului de pe ustensilele de bucătărie, electrocasnice, robineţi, capete de duș, se află chiar în bucătărie și este oţetul alimentar.
Calcarul sau carbonatul de calciu se regăseşte aproape în fiecare bucătărie sau baie şi se formează la cald, prin evaporarea rapidă a apei. Acidul este duşmanul său, iar cel mai la îndemână în casa noastră este acidul acetic sau oțetul. Calcarul poate fi îndepărtat eficient cu soluţii pe bază de oţet şi apă fierbinte. Folosiţi întodeauna oţet alb, provenit din vin sau alcool cu concentraţie de 9%.
Iată cum folosiţi oţetul pentru eliminarea calcarului pentru diferite obiecte sau electrocasnice:
1.Filtrul sau expresorul de cafea: Printre cele mai expuse la depunerile de calcar sunt filtrele sau expresoarele de cafea. Pentru îndepărtarea calcarului de pe instalaţia acestora este ideal să faceți o soluţie formată din 50% apă şi 50% oţet. Turnaţi în rezervorul filtrului de cafea sau expresorului. Lăsaţi soluţia să treacă prin aparat utilizându-l normal. Ideal este să lăsaţi peste noapte lichidul în instalaţie şi să repetaţi operaţiunea a doua zi. Aruncaţi soluţia folosită, clătiţi bine şi repetaţi operaţiunea cu apă curată pentru a limpezi instalaţia după care trebuie să aruncaţi prima cafea.
2.Fierbătorul de apă/ceai: Se procedează cu aceeaşi soluţie ca mai sus (50% apă, 50% oţet). Umpleţi fierbătorul de apă la maxim (până la semn). Fierbeţi de câteva ori lichidul în fierbător. Lăsaţi peste noapte lichidul în fierbător şi repetaţi operaţiunea. Clătiţi în câteva ape reci şi aruncaţi prima apă fiartă.
3.Oale, crătiţi, alte vase de gătit: Ustensilele de bucătărie se curăţa uşor de calcar dacă le fierbeţi într-un amestec de apă cu oţet (jumate/jumate). Lăsaţi-le să se răcească în apă peste noapte. Clătiţi-le bine.
4.Maşina de spălat rufe sau vase: Pentru îndepărtarea calcarului deja format umpleţi cuva maşinii de spălat cu 5 litri de oţet. Adăugaţi un prospop de bucătărie (ca să facă şi maşina ceva). Folosiţi un ciclu lung de spălare. Se procedează la fel și cu mașina de spălat vase.
5.Robineţii, bateriile şi capetele de duş: Faceţi o soluţie de 50/50 apă cu oţet, turnaţi-o într-un pulverizator pentru ferestre şi aplicaţi-o direct pe calcar. Pentru rezultate eficiente înmuiaţi o cârpă în oţet, înfăşuraţi-o în jurul zonei afectate, trageţi o pungă peste şi lăsaţi-o să acţioneze peste noapte. Clătiţi a doua zi.
6.Cabina de duş şi geamurile, vasul de toaletă: Cu aceeaşi soluţie descrisă şi aplicată că mai sus se spala cabina de duş şi chiar geamurile. Aplicaţi, lăsaţi să acţioneze, clătiţi, ştergeţi. Repetaţi dacă este cazul.