UCB a majorat taxele la căminele studenţeşti
Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu a majorat taxele de cămin în anul universitar 2013-2014. Studenţii vor plăti mai mult cu 12% la cazare. Cei care au prins unul dintre locurile bugetate vor scoate din buzunar 185 de lei pe lună, în timp ce studenţii care sunt la cu taxă plătesc 280 de lei. Anul acesta au solicitat un loc de cazare în cămin 115 studenţi. Pentru a aproba toate cererile, conducerea UCB a închiriat câteva camere de la Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport.
Creşterea tarifelor practicate pentru un loc în cămin a fost motivată prin creşterea facturilor la utilităţi. Astfel stând lucrurile, studenţii cazaţi în cele două cămine ale universităţii, la Complexul Studenţesc Debarcader şi căminul de la Inspectoratul Şcolar, vor trebui să plătească lunar cu 35 de lei mai mult faţă de cât plăteau anul trecut. Tariful practicat pentru masă a rămas la fel ca şi în anul universitar precedent, respectiv 200 de lei pentru 20 de mese sau 10 lei pe zi. „În anul acesta au fost majorate tarifele cu 12%, dar nu masa, ci doar pe cămin. S-a decis acest lucru datorită majorării costurilor cu utilităţile, cu energie, cu apă, canal, am luat în calcul doar majorările respective. La o analiză de detaliu făcută de serviciile noastre de specialitate, rezultă faptul că aceste costuri sunt cu circa 100 de lei mai mult decât se primeşte subvenţie şi de cât plătesc studenţii. Diferenţa aceasta pe utilităţi este susţinută de universitate. Studenţii bugetaţi primesc 95 de lei pe loc”, a declarat Moise Bojincă, rectorul UCB.
Grad de ocupare 100%
Complexul Studenţesc Debarcader şi căminul de la Inspectoratul Şcolar au o capacitate de 96 de locuri. Cereri din partea celor care au dorit să stea la cămin au fost 115. Ca atare, pentru a mulţumi pe toţi studenţii, conducerea UCB a decis să închirieze camere de la Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport. “Gradul de ocupare este mai mult decât 100% pentru spaţiile noastre. Având în vedere preocuparea pentru a satisface pentru toţi solicitanţii serviciile respective, avem un protocol cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport care ne-a pus la dispoziţie camere. Sunt ocupate şi acolo încă 19, deci mai avem disponibile încă 6 locuri”, a mai spus rectorul Moise Bojincă.
Repartizarea studenţilor de anul acesta în căminele studenţeşti s-a făcut în funcţie de clădirea solicitată şi media de admitere. Pentru studenţii din anii anteriori s-a luat în calcul media de finalizare a anului precedent. La cămin, sunt şi studenţi scutiţi de taxe, este vorba de copii ai unor profesori.