Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Investiţie din Târgu Jiu, blocată de prostia funcţionarilor din primărie

O familie din Târgu Jiu a fost nevoită să îşi mute afacerea la Teleşti, din cauza comportamentului abuziv al unor funcţionari din primărie. Emil Turloiu şi tatăl său Nicolae aveau sere de flori în Târgu Jiu, dar nu au reuşit să obţină certificat de producător pentru a le putea vinde la piaţă. Motivul este unul şocant. Funcţionara a spus că nu le dă certificat de producător pentru florile cu ghiveci, care ar putea fi din import, cerându-le să vândă florile cu rădăcini învelite în folie de plastic. Micii întreprinzători au ales să-şi mute afacerea la Teleşti, unde investiţia a fost mult peste aşteptări, deoarece accesul la utilităţi s-a dovedit a fi extrem de scump.

Emil Turloiu din Teleşti, în vârstă de 37 de ani, face parte din a doua generaţie de florari din familie. Până a se muta la ţară, acesta locuia împreună cu familia sa la Târgu Jiu. Pasionat de flori încă din copilărie, Emil Turloiu a încercat să-şi  transforme pasiunea în afacere. Acest lucru nu s-a putut întâmpla în Târgu Jiu în ciuda faptului că tatăl său, Nicolae Turloiu, are casă şi două sere pe raza municipiului.

Nicolae Turloiu spune că fiul lui a fost nevoit să se mute la Teleşti pentru a putea obţine certificatul de producător. „Fiul meu împreună cu soţia şi fiica sa au locuit la Târgu Jiu, la apartament. Eu am casă şi două sere la Târgu Jiu, însă pentru a-şi face o afacere a trebuit ca fiul meu să-şi vândă apartamentul şi să se mute la ţară. Cei de la Primăria Târgu Jiu ne-au pus beţe în roate, chiar dacă n-am cerut fonduri europene sau alţi bani de la stat. Nora mea vinde flori în Piaţa Centrală din Târgu Jiu şi aşa cum era normal am încercat să obţinem un certificat de producător de la primăria de unde locuim. Acest lucru nu a fost posibil”, a declarat Nicolae Turloiu. Acesta spune că i s-a cerut să scoată florile din ghiveci şi să le aducă la piaţă cu rădăcina şi pământul învelite în folie de plastic pentru a se vedea că este producător. „Cei de la Primăria Târgu Jiu au fost deranjaţi de faptul că vindem flori în ghivece. Ni s-a spus că dacă le vindem în ghivece nu suntem producători, ci le aducem din afara ţării ca să facem bişniţă. Am încercat să le explicăm faptul că răsadurile sunt produse de noi, unele prin butăşire, altele prin seminţe, dar nu a fost chip să înţeleagă. Ni s-a cerut să scoatem florile din ghivece şi să le vindem cu pământul şi rădăcina învelite în folie. Cine ar fi cumpărat de la noi florile cu pământ în pungi, în condiţiile în care alţii le aduceau în ghiveci? Eu aş invita-o pe doamna de la Primăria Târgu Jiu care a refuzat să ne elibereze certificat de producător să vină să stea în solar măcar o zi de dimineaţa până seara, mai ales vara, la temperaturi de 40 de grade. La Teleşti nu am întâmpinat probleme în eliberarea certificatului de producător, oamenii au venit la faţa locului, ne-au văzut investiţia şi au rămas impresionaţi”, a mai precizat Nicolae Turloiu.

Au investit în două sere la Teleşti, cât în zece la Târgu Jiu

Familia Turloiu spune că a investit pentru două sere la Teleşti, tot atât cât ar fi cheltuit pentru amenajarea a zece sere la Târgu Jiu. „Am investit bani în aceste sere din Teleşti, cât în zece la Târgu Jiu. Dacă ar fi s-o luăm de la capăt nu ne-am mai apuca. Am băgat tone de ciment în alei pentru că terenul era foarte jos. La Târgu Jiu nu trebuia să mai facem betoane, aveam apă, aveam curent electric, aici avem panouri solare. Pentru a încălzi serele pe timpul iernii am comandat 20 de tone de rumeguş şi 20 de tone de lemne. Nu putem lăsa florile să moară. În plus, din această afacere ne asigurăm un trai decent. Dacă n-am avea şi profit, n-am mai munci. Fiul meu stă în seră de dimineaţa până seara, iar nora mea stă zi de zi şi vinde în piaţă. Nu este uşor, e multă muncă mai ales în această perioadă. Crizantemele trebuie curăţite şi lăsaţi doar pupii pentru ca floarea să fie mare”, a declarat Nicolae Turloiu. Fiecare dintre cele două sere de la Teleşti are peste 30 de metri lungime şi sute de ghivece de flori.

CHELTUIELI

Familia Turloiu plăteşte pentru mesele închiriate în Piaţa Centrală, sectorul flori. „Avem 4 mese închiriate în Piaţa Centrală pentru care plătim câteva milioane pe lună. Facem vânzare, nu facem, banii trebuie să-i dăm. Chiar dacă avem cheltuieli mari nu putem renunţa pentru că ne ocupăm de foarte mulţi ani cu acest lucru. Fiul meu este a doua generaţie de florari. Şi eu şi soţia mea suntem florari vechi” , a mai precizat Nicolae Turloiu.

Vizualizări: 309

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: