Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

Motivul pentru care 69 de primari gorjeni nu pot eutanasia câinii

În Gorj, doar Primăria Târgu Jiu poate trece legal la eutanasierea câinilor fără stăpân. Legea recent promulgată de preşedintele Traian Băsescu impune ca maidanezii să fie ţinuţi cel puţin 14 zile într-un adăpost autorizat, înainte de a se trece la eutanasie. Din cele 70 de localităţi din Gorj, doar municipiul Târgu Jiu are un astfel de padoc, dar primăria anunţă că nu este dispusă să închirieze spaţii altor primării.

Noua lege care prevede eutanasia câinilor fără stăpân, declarată constituțională de CCR și promulgată de Traian Băsescu, complică și mai mult situația în teritoriu. Eutanasierea câinilor fără stăpân nu este o procedură simplă, așa cum credeau primarii. Ca să scape de maidanezi primarii trebuie mai întâi să cheltuiască ceva bani pentru construirea unor adăposturi în care să fie ținuți timp de 14 zile, după care se va lua o decizie privind eutanasia.

Un singur padoc autorizat

În acest moment, la nivelul județului Gorj un singur padoc este autorizat de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentară. Este vorba de adăpostul realizat de Primăria Târgu-Jiu în urmă cu câțiva ani. Reprezentanții DSVSA Gorj au închis câteva adăposturi care nu îndeplineau condițiile. „Un singur adăpost de animale este autorizat să funcționeze. Este vorba de cel al Primăriei Târgu-Jiu. Adăpostul de la Rovinari a fost închis pentru că nu îndeplinea condițiile, același lucru se va întâmpla și cu cel de la Mătăsari. Nici adăpostul Asociației Pro Animals nu este autorizat, pentru că nu are contract cu un medic veterinar care să îngrijească zilnic de câini. Conform legislației toate autoritățile locale trebuie să-și autorizeze adăposturile”, a declarat Ion Iliuță, director DSVSA Gorj.

Primarii nu sunt dispuși să aloce bani pentru adăposturi

Primarii din localitățile gorjene au amenajat adăposturi pentru maidanezi, însă acestea nu îndeplinesc condițiile pentru a fi autorizate. Cu toate acestea, câinii sunt ținuți în acele locuri și edilii nu sunt dispuși să cheltuiască alți bani pentru a le pune la punct. „Am un padoc care este ocupat în proporție de 70% și cheltuiesc anual un miliard de lei vechi. Eu sunt un mare iubitor de animale, însă acestea trebuie să aibă un stăpân. Sunt de acord cu noua lege și am un adăpost. Dacă nu sunt mulțumiți, să îmi dea bani și îl fac de cinci stele. Consider că prioritățile sunt altele în comunitate”, a declarat Mihai Mazilu, primarul Orașului Târgu-Cărbunești.

Autoritățile locale de la Târgu-Jiu nu au luat încă o decizie în ceea ce privește soarta câinilor fără stăpân. În acest moment, padocul este plin de câini maidanezi, însă și dacă ar mai fi locuri nu ar fi primiți câini din alte localități. „Noi în acest moment așteptăm normele de aplicare și apoi o să luăm o hotărâre în Consiliul Local, după ce o să consultăm și consilierii.  Vreau să vă spun că nu mai sunt locuri libere, avem peste 300 de câini la padoc și chiar dacă am avea spațiu nu primim câini din alte localități”, a declarat Ramona Evulescu, purtător de cuvânt Primăria Târgu-Jiu.

Mai mulţi primari, printre care cel de la Turceni, au declarat că vor închiria spaţii în padocurile altor primării, dacă va exista această posibilitate.

Aștepta legea pentru a face curat în oraș

Constantin Bobaru, primarul din Bumbeşti Jiu, susține că nu este de acord să mai cheltuiască bani de la bugetul local pentru hrănirea și îngrijirea zecilor de patrupede din oraș, pentru că a alocat suficienți bani pentru sterilizare, însă această procedură nu a rezolvat problema câinilor fără stăpân. Edilul face pregătiri pentru rezolvarea acestei probleme. În acest moment la Bumbești-Jiu sunt zeci de câini care se plimbă în voie prin oraș. „Nu am avut cum să rezolvăm problema maidanezilor, însă suntem pregătiți să facem acest lucru după ce va apărea legea.  Este o măsură pe care trebuie să o luăm. Noi avem un parc unde am strâns câinii pentru a-i steriliza în patru etape și am recondiționat acel loc.  Acum așteptăm legea ca să curățăm orașul de câini. Eu nu sunt adeptul creșterii și îngrășării câinilor fără stăpân cu bani de la bugetul local și de aceea nici nu i-am strâns în parc, ca să nu cheltui bani pentru mâncare, pentru îngrijitori și așa mai departe. Acum așteptăm legea, îi ținem acolo 14 zile, timp în care iubitorii de câini pot să-i ia acasă, după care trecem la eutanasierea lor”, a declarat Constantin Bobaru, primarul Orașului Bumbești-Jiu.

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: