Propolisul, unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale
Propolisul produs de albine este unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale. Acesta își păstrează nealterată capacitatea antimicrobiană, spre deosebire de antibioticele de sinteză, față de care bacteriile dezvoltă o rezistență treptată.
Propolisul este o substanță preparată de albine din rășina culeasă de pe mugurii şi ramurile tinere de cireș, vișin, plop, mesteacăn, brad, molid, arin, la care albinele adaugă ceară și secreții proprii.
Cu ajutorul propolisului, albinele transformă stupul într-o adevărată cetate, acest preparat fiind folosit ca mijloc de apărare împotriva mucegaiurilor, a microbilor, pentru mumificarea intrușilor din stup, proces ce nu permite putrezirea lor pe timp de iarnă, dar și pentru căptușirea pereților stupului, proces ce nu permite formarea curenților de aer.
De asemenea, acțiunea sa antimicotică, bactericidă și bacteriostatică previne îmbolnăvirea albinelor.
La nivel extern, propolisul are o puternică acțiune analgezică, antiinflamatoare, antimicrobiană, anestezică și cicatrizantă.
Propolisul este eficient în tratarea febrei, răcelii și gripei, virozelor respiratorii, tusei, bronșitei, pneumoniei, faringitei, sinuzitei, gastritelor și ulcerului de stomac, colitei, enterocolitei, paraziților intestinali, infecțiilor reno-urinare, precum și în tratarea eczemelor infecțioase, micozelor, rănilor deschise și arsurilor, gingivitei, parodontozei și altor probleme ale cavității bucale.
Dacă aveţi astfel de probleme folosiţi tinctura de propolis care se administrează pe o bucata de pâine sau chiar în miere. Este nevoie de aproximativ 50 de picături împărțite în trei doze: dimineața, după-amiaza și seara, în cazul adulților.