UATAA Motru poate fi salvată de la faliment. Primar: Dacă nu se intervine de urgență, Guvernul să-și asume închiderea uzinei
Autoritățile locale din Motru încă mai speră că Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă din localitate poate fi salvată de la faliment, dacă Guvernul intervine financiar cât mai repede. Primarul Cosmin Morega consideră că, dacă se vrea acest lucru, situația se va îmbunătăți la UATAA, dacă nu, Guvernul să-și asume închiderea uzinei.
Primarul din Motru susține că Gorjul nu a fost niciodată reprezentat la București mai bine ca acum și de aceea speră că UATAA are șanse să fie salvată, mai alse că o parte din cei ajunși la guvernare au o datorie morală pentru Motru.
”Eu încă aștept sprijin de la București pentru salvarea de la faliment a uzinei, mai ales că domnul Dan Vâlceanu este acum ministru de Finanțe, domnul Horațiu Gorun este secretarul general al Guvernului, domnul Victor Banța este secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltării și a lucrat la Primăria Motru de unde i-am și semnat transferul pentru minister și zic eu că are o datorie morală, să nu uităm de domnul premier Florin Cîțu, care este de la Vâlcea, dar a stat mai mult la Gorj când a fost vorba de voturi. Și în directoratul de la CEO este domnul Gigel Jianu, fost primar de Motru, și domnul Daniel Burlan care, dacă ar vrea, ar putea să ajute UATAA, în sensul că pot sprijini cu plata cărbunelui la 60 de zile, nu pe loc așa cum procedează acum. Se poate salva UATAA doar dacă se vrea, dacă nu, să își asume public faptul că lasă uzina să moară”, a spus primarul Cosmin Morega.
Nu este singurul strigăt de ajutor al autorităților din Motru pentru salvarea de la faliment a uzinei. ”Noi am făcut toate demersurile posibile pentru a salva uzina, dar nimeni nu face nimic, deși se poate. Am făcut solicitări pentru sprijin financiar de urgență de la Guvern peste tot, dar nimeni nu ne ia în calcul. Ni s-a promis că se va analiza situația, dar că nu ar fi bază legală pentru acordarea acestui ajutor financiar, deși de ani de zile UATAA primește bani de la Guvern pentru a supraviețui”, a mai spus Cosmin Morega.
Mai mult decât atât se încearcă și realizarea unei investiții de aproximativ 30.000.000 de lei la UATAA Motru. Este vorba e modernizarea instalației de evacuare a zgurii și cenușii din cazan, lucrare care a fost scoasă la licitație încă din luna decembrie a anului trecut, dar nicio firmă nu a participat.
”În situația actuală stau și mă întreb dacă își mai are rostul această investiție de 30.000.000 de lei, din care cofinanțarea primăriei Motru este de 4.000.000 de lei. Lucrarea a fost scoasă la licitație din luna decembrie a anului trecut și avea ca termen de finalizare doi ani. Unul a trecut, an în care mai multe firme s-au arătat interesate, dar niciuna nu a venit cu oferte la nicio licitație. Acum avem o firmă, SC Energomontaj SA, care a depus oferta pentru lucrare și este păcat să-i dăm cu piciorul. De aceea eu mai fac un ultim apel la Guvern să ne sprijine”, a mai spus Cosmin Morega.
UATAA Motru are nevoie de sprijin pentru achiziționarea certificatelor de carbon, așa cum a primit și Complexul Energetic Oltenia.