Temperaturile ridicate din această toamnă au întârziat coborâtul oilor de la munte

Vremea bună și temperaturile ridicate au întârziat coborâtul oilor de la munte, iar asta nu poate decât să-i bucure pe ciobanii din Gorj. În felul acesta fac ceva economii la achiziția de furaje pentru iarnă.

Vasile Sorin este un cioban din zona Novaci care a urcat la sfârșitul primăverii cu aproximativ 600 de oi pe Transalpina. De obicei se întorcea cu ele la saivanul pe care-l are in Câmpul Mare la începutul lunii octombrie, numai că vremea bună i-a permis să mai rămână la stâna din munte.

"Într-un fel e bine, mai tragem și noi de timp puțin, încă o zi, două. La ce secetă o fost peste vară, oricum trebuie să mai cumpărăm furaje”, a povestit oierul jurnaliștilor de la Revista Ferma.

Chiar daca nu vremea este bună acum, vară secetoasă a făcut că producția de lapte să fie una scăzută, ceea ce a dus și la scumpirea brânzei.

”Brânza o vindem în piață, la oraș. Nu prea se caută. Prețul a fost 40-45 de lei kilogramul vara asta. Puțin, la cât muncim. Toate-s scumpe, ne costă mult și făcutul și strânsul baloților, nu prea scoți munca la banii ăștia. Dar mergem înainte”, a mai spus oierul pentru aceiași publicație.

Drumul din munte până la saivanul unde iernează oile are 40 de kilometri și este parcurs pe jos cu animalele cam trei zile.

Ciobanul nu a scăpat nici de vizita ursului la stâna care a mai câte o oaie, în ciuda faptului că au încercat să-l îndepărteze de stână. 

Vasile Sorin consideră că seceta și lipsa hranei a făcut că urșii sa atace animalele sau chiar să intre în cabane la Rânca.

Vizualizări: 956

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: