Târgu Jiu: Zeci de copii au fost operați fără chirurg pediatru în sală!
Apar informații noi după tragedia de la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, când un copil de 16 ani s-a stins pe patul de spital în așteptarea salvării. Nu a fost operat aici deși făcuse peritonită și era în stare gravă și s-a așteptat să fie transferat la Craiova, dar a fost prea târziu. Nu ar fi fost primul copil operat în spital de chirurgi generaliști. Surse din anchetă arată că, doar în acest an, în cele două secții de Chirurgie din spital au fost operați aproximativ 50 de copii fără ca în sală să fie un chirurg pediatru.
Un lanț de anchete a declanșat moartea lui Andrei, băiatul de 16 ani, din comuna gorjeană Scoarța. În timp ce familia implora medicii să-l opereze, cadrele medicale transmiteau că nu au competențe pediatrice și că băiatul trebuie transferat de urgență la Craiova ca să fie operat de un medic specialist.
Numai că ancheta a scos la iveală că nu ar fi fost prima dată când un copil ar fi fost operat în spitalul din Târgu Jiu fără un medic specialist în chirurgie pediatrică în sala de operații. Surse din anchetă spun că, în acest an, au fost operați 49 de copii cu vârste între 6 și 17 ani. Pentru băiatul din Scoarța nu s-a făcut excepție. A fost lăsat să aștepte ambulanța de la Craiova, care a venit după aproape trei ore când Andrei intrase deja în stop cardiorespirator și era resuscitat. N-a mai putut fi salvat.
Andrei s-a stins după cinci ore de la momentul în care a fost adus în Unitatea de Primiri Urgențe. „Copilul meu era conștient, știa ce se întâmplă acolo, vedea tot. În trei ore ajungeam la Craiova și îl băga în operație. N-au vrut să-l deschidă, deși le-am spus să o facă pe răspunderea mea. N-au vrut să-l ducă la Craiova imediat. Au stat și au așteptat să moară”, a spus sora băiatului.
„Ca medic, cu ani de experiență, cu mii de cazuri, ajung în situația să mă întreb: Să îl operez, depășindu-mi competența, riscând să evolueze nefavorabil, să fiu acuzat că l-am operat nefiind de specialitate și că nu l-am trimis la spital cu medici de chirurgie infantilă? Să solicit transferul pacientului către spitalul cu medici de chirurgie infantilă sperând să-i cresc șansele la viață. Am ales a doua variantă”, sunt explicațiile date de medicul chirurg.
Acesta a fost sancționat cu trei mii de lei de Direcția de Sănătate Publică Gorj, dar a anunțat că va contesta amenda în instanță pentru că o consideră nedreaptă.
Se modifică Legea
În urma acestei tragedii, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că a fost modificată legea. Amendamentul a trecut în ședința de Guvern de joi. „Am făcut completări la acea ordonanță de urgență și s-a întâmplat să apară și cazul de la Gorj și în aceste completări dintr-un nou proiect, am introdus în mod explicit această prevedere că aceste cazuri în care viața este în pericol trebuie de intervenit, până la urmă, indiferent de unitatea sanitară în care tratează pacientul”, a spus ministrul Alexandru Rafila.
Andrei va fi înmormântat sâmbătă lângă părinții săi. Aceștia au murit când copilul avea doar trei ani, într-un cumplit accident de circulație. De atunci, Andrei a fost crescut de sora lui mai mare, care atunci era în clasa a noua și căreia copilul i-a spus „mamă”.