Runcu: Lăsata Secului, în jurul focului
În satele din județul Gorj, tradițiile încă sunt păstrate! Lăsata Secului nu face excepție. Zeci de localnici din comuna Runcu au petrecut joi seara în jurul focului. Tradiția spune că acesta alungă spiritele rele.
Chiar dacă obiceiul și-a mai pierdut din farmecul de odinioară, în mediul rural, oamenii încearcă să nu uite de tradiții. Oamenii au mâncat bucate de dulce și s-au pregătit pentru intrarea în postul Crăciunului. Un videoclip cu un astfel de foc filmat în Runcu, și colinde pe fundal a fost distribuit pe rețelele de socializare și a strâns sute de aprecieri din partea celor care se bucură că nu se pierde tradiția.
Lăsata Secului este un moment de răgaz, ultima zi în care credincioșii se pot bucura de alimentele "de dulce", înainte de a intra în perioada de post. Este o zi de sărbătoare, în care familiile se reunesc la masă și petrec timp împreună. Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului este însoțită de o serie de tradiții și obiceiuri, menite să marcheze trecerea la perioada de post și să pregătească sufletește credincioșii pentru Nașterea Domnului, conform dexologia.ro.
O altă tradiție spune că vasele folosite pentru gătit de Lăsata Secului trebuie spălate și puse cu gura în jos, pentru a împiedica spiritele rele să intre în casă. De asemenea, pentru a alunga spiritele rele, credincioșii ung cu usturoi ferestrele și porțile. În anumite zone, după cină, oamenii trag focuri de armă pentru a îndepărta spiritele rele.
Un alt obicei este aprinderea „focurilor purificatoare”. În această seară, sătenii urcă pe dealuri și aprind focuri pentru a alunga spiritele rele.
Postul Crăciunului, sau Postul Nașterii Domnului, începe a doua zi după Lăsata Secului, adică pe 15 noiembrie 2024. Este unul dintre cele patru posturi mari de peste an, alături de Postul Paștelui, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului. Acest post durează 40 de zile, până în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie.