„Surpriză salarială“ pentru 15 mii de angajaţi ai CE Oltenia

Mii de angajaţi din CE Oltenia se aşteaptă să primească salarii mai mari în urma unor discuţii dintre sindicate şi administraţie. Sindicaliştii au vorbit despre circa 3.000 de angajaţi care au clase de salarizare mici sau care au preluat sarcinile celor 2.000 de disponibilizaţi. Laurenţiu Ciurel, directorul CE Oltenia, a numărat doar 1000 de posibili beneficiari. Cât despre celebra echilibrare a salariilor, aceasta nu este o veste bună, aşa cum cred angajaţii. Dacă se va face, Ciurel se gândeşte la o scădere a salariilor.

Sindicaliştii şi reprezentanţii administraţiei înţeleg diferit concluziile şedinţelor din comisiile mixte în care se discută despre eventuale majorări salariale. În timp ce liderii au numărat 2300 de mineri şi energeticieni ce ar putea avea chiar de la 1 octombrie salarii mai mari, spunând că se face „o echilibrare, nu o armonizare“, administraţia CEO spune că doar 1.000 ar putea avea lefuri mai mari, iar echilibrarea înseamnă tăiere. Cel puţin aşa rezultă dintr-o declaraţie a lui Laurenţiu Ciurel, directorul CE Oltenia. „Suntem în analiză pentru că foarte mulţi au preluat sarcini de serviciu după ce au plecat cei 2000. Suntem în curs de analiză să vedem dacă putem, avem sursă, e prudent, dacă putem să facem ceva până la sfârşitul anului. Dacă asta va fi o majorare. Majorarea unei părţi, să spunem o mie de oameni care au salarii mici, echilibrarea e mult mai complexă. Asta ar însemna să nu mai existe un echipaj pe un excavator plătit diferit de un echipaj de pe alt excavator“, a explicat el.

„Echilibrarea“ sindicatelor nu bate cu cea a administraţiei

Ciurel a mai spus că echilibrarea ar însemna pierdere pentru mulţi angajaţi. „Deocamdată suntem în analiză. Ce am putut face am făcut pe TESA. E foarte greu să echilibrăm salariile la 14-15 mii de muncitori pentru că foarte mulţi ar fi trebuit să piardă. Echilibrarea ar fi fost preponderent în jos. Dacă la TESA aproape 54% au câştigat, un leu, cinci, e adevărat că unii au pierdut, dar mai mulţi au câştigat, la muncitori dacă am vrea să facem o echilibrare foarte mulţi ar pierde“, a mai declarat directorul general.

O echilibrare înţeleasă astfel nu este una cu care sindicatele să fie de acord. Liderul Constantin Mitrescu a declarat că dacă Laurenţiu Ciurel vrea să ia de la unii şi să pună la alţii nu va fi de acord. „Nu ştiu ce vrea să spună. Să dai la cei care au clase mici sau să-i cobori pe cei de la clase mari la clase mici, ceea ce noi nu suntem de acord. Noi am spus aşa. Să dăm un exemplu de la termocentrala Rovinari. Pe un loc de muncă sunt cam cinci oameni care fac acelaşi lucru. Din cei cinci sunt 3-4 cu clasă la clasa 23 sau 1-2 care au clasa 16-17. Noi vorbim de aceste cazuri, de cel cu 16. Chiar dacă nu-l ducem la 23, măcar la 20. Noi aşa vedem o echilibrare. Codul muncii spune că pentru muncă egală salariu egal. Nu dorim să-i aducă pe cei de la 23 la 16“, a declarat sindicalistul din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie.

Vizualizări: 202

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: