CEO analizează dacă se constituie parte civilă în procesul lui Ciurel

Juriştii şi economiştii de la Complexul Energetic Oltenia analizează dacă societatea se va constitui sau nu parte civilă în procesul Turceni- Rovinari. Explicaţiile le-a dat Cosmin Popescu, consilierul directorului general Laurenţiu Ciurel, inculpat în dosar alături de premierul Victor Ponta, Dan Şova, Dumitru Cristea şi Octavian Graure. Popescu a menţionat că decizia va fi luată de Directorat şi Consiliul de Supraveghere, nefiind atributul directorului general. Prejudiciul adus CE Oltenia în acest dosar a fost evaluat la câteva milioane de euro. „Nu a trecut termenul legal în care societatea se va construi sau nu parte civilă. La acest moment se analizează pentru că sunt două aspecte, juridic şi economic“, a explicat acesta.

Laurenţiu Ciurel, directorul companiei, este trimis în judecată pentru fapte comise în perioada în care era director la Complexul Energetic Rovinari. ANAF s-a constituit parte civilă, dar complexul încă analizează. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât inculpat în dosar este actualul director al companiei păgubite. „Ce explicaţii să dau eu? Eu sunt parte în proces. Am primit o hârtie, am dat-o la departamentul juridic, la colegii mei, că nu pot să judec eu în cazul meu“, a spus Laurenţiu Ciurel într-o conferinţă de presă.

Decizia, pasată la Consiliul de Supraveghere

Explicaţiile au venit de la Cosmin Popescu. Acesta a declarat că juriştii şi economiştii analizează această speţă. Dacă ANAF s-a constituit parte civilă înainte de trimiterea dosarului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, CEO nu a avut timp să trimită o confirmare în acest sens. El a mai spus că mai este timp să ia o decizie. „Sunt două momente: constituirea în faţa organului de cercetare penală, iar termenul a fost foarte scurt, 3-4 zile de la data primirii până la data trimiterii în judecată. Al doilea termen important este constituirea ca parte civilă până la citirea actului de sesizare. Citirea actului de sesizare se poate face la primul termen de judecată, la al doilea, atunci când părţile sunt legal citate, au apărători“, a declarat Popescu, iar procesul încă nu a început.

Primele termene au fost pentru soluţionarea unor cereri ale inculpaţilor. Spre exemplu, la ultimul termen Ciurel a cerut revocarea măsurii sechestrului asupra bunurilor, dar i s-a respins. Următorul termen în dosar este 6 noiembrie.

Dar dacă CEO se constituie sau nu parte civilă pentru a recupera prejudiciul cauzat va stabili Directoratul şi Consiliul de Supraveghere. Şi nu e sigur că CEO se va constitui parte civilă. „Nu este atributul directorului general să semneze o hârtie pentru a se constitui. Avem Directorat, avem Consiliu de Supraveghere. La rândul lor, departamentul juridic şi partea economică trebuie să analizeze foarte bine ce este în dosar pentru că este vorba de anul 2008, avem situaţii financiare încheiate, raportul cenzorului, auditorului şi AGA. Cu siguranţă se va înainta un material care va fi supus aprobării şi nu o să încălcăm prevederile legale. Nu există nicio expertiză în dosar şi am discutat cu colegii mei, există un raport al specialistului, expertiza se face de un organ independent. Ceea ce este legal va fi întreprins, cu siguranţă“, a declarat Cosmin Popescu.

Vizualizări: 201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: