Iovan: Nu cred că este posibilă o uniformizare, ci o echilibrare a salariilor
Administraţia CE Oltenia şi federaţiile reprezentative la nivel de sector s-au întrunit luni, 19 octombrie, într-o şedinţă de consultări, pentru a discuta referitor la armonizarea salariilor în unităţile companiei dat fiind faptul că există diferenţe la salariu între salariaţii care ocupă aceleaşi posturi, pentru că au clase de salarizare diferite. Curios este faptul că federaţiile au purtat discuţii pe rând cu directorii din CE Oltenia care fac parte din comisia mixtă, discuţiile fiind programate la ore diferite.
Eugen Iovan, lider al Sindicatului Energia la Termocentrala Turceni, organizaţie afiliată la Federaţia "Univers", spune că sunt posibilităţi financiare pentru ca administraţia să facă o echilibrare a salariilor angajaţilor, astfel încât să nu mai existe diferenţe mari între lefurile salariaţilor care prestează acelaşi tip de activitate. "Uniformizare e greu de spus, nu se poate face într-o singură etapă, dar cel puţin să fie mai aproape cei cu salariile mai jos, să micşoreze decalajele acelea. Se poate face însă o echilibrare. Vă dau un exemplu: Avem sudori la secţia cazane cu clasa 15, care sunt autorizaţi, iar colegi de-ai lor cu clasa 22, 23. Diferenţă de 400-500 de lei între ei. Mai sunt unii cu clasa 2,3, dacă s-a angajat în locul tatălui său în urmă cu câţiva ani, care a murit în accident de muncă şi a rămas cu acea clasă, nimeni nu i-a mai dat, au mai făcut unele promovări, tot aşa nu i-au mai dat nimic, au zis că nu se ştie cum se va încheia anul, ce venituri sunt. Acum datorită funcţionării şi încasării, din ce prezintă compania, este o situaţie bună şi am putea să mai eliminăm din diferenţele acestea mari", a declarat Eugen Iovan.
Sindicalistul a mai spus că cei din administraţia CE Oltenia le-au comunicat că până la sfârşitul lunii vor evalua situaţia, după ce vor face verificări la fiecare unitate în parte. "Noi le-am spus propunerile noastre, au spus că vor discuta cu directorii de sucursale, din EMC-uri şi să găsim variantele astfel încât omenii să fie mulţumiţi. Am înţeles că prima cu care se încep discuţiile va fi cu sucursala Rovinari, cu domnul Pisc, după care vor veni şi la Turceni. Se ia secţie cu secţie, să vedem oamenii care şi cum sunt plătiţi diferenţiat pe aceleaşi meserii cu aceleaşi atribuţiuni. Dacă se rezolvă treaba asta, eu m-aş declara mulţumit", a mai spus Iovan.
Pârvulescu: Măcar să crească clasele la cei cu salarii mici
Şi liderii Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) au fost consultaţi referitor la această posibilitate. Dumitru Pârvulescu, vicepreşedinte al federaţiei, spune că pot fi crescute clasele de salarizare, cel puţin pentru angajaţii cu salarii mici, şi cere administraţiei să dea dovadă de transparenţă în acest caz. "Ne-au consultat dacă se va începe acea corelare între salarii care oricum nu se poate face în integralitate, că nu au cum, dar să se înceapă prima etapă. Noi, ca şi federaţie, am propus, dacă tot vor să se facă acest lucru, să înceapă cu chestiile cele mai elementare, adică celor care au clasele cele mai mici pe meserii să le ridice nivelul de salarizare, să se apropie de ceilalţi, cu sumele care le au disponibile pentru aşa ceva. Adică pentru salariaţi cu clase de la 2 la 6, undeva cu salariul de bază 1200 de lei. Noi sperăm să se respecte principiile. Nu bag mâna în foc că administraţia va respecta aceste principii. Adică acesta de transparenţă şi de a da la o categorie anume, la cei cu clase foarte mici care, din păcate, neprimind clase în ultimii ani au rămas la diferenţe foarte mari faţă de colegii lor care sunt angajaţi de mai mult timp pe meserii şi care până în 2008 au primit clase", a explicat Dumitru Pârvulescu.
La nivelul CE Oltenia sunt circa 2300 de angajaţi care au clase de salarizare mici sau la care există discrepanţe salariale pe acelaşi tip de meserie.