Sporuri ilegale la un spital din Gorj

Personalul TESA de la spitalul din Turceni a primit sporuri ilegale, de mobilitate și confidențialitate, în procent de 25%, potrivit unei constatări a Curții de Conturi.

Sporurile au fost negociate în Contractul colectiv de muncă încheiat între Sindicatul Sănătatea Turceni și Spitalul Orășenesc Turceni pentru perioada 2022-2024.

“Situațiile financiare au fost denaturate cu suma totală de 195.190 lei (sume brute + contribuție asiguratorie), ce constituie prejudiciu în bugetul propriu al Spitalului Orășenesc Turceni, din care suma de 161.613 lei a fost exonerată la plată prin Legea nr. 329/2022, iar suma de 33.577 lei a rămas de recuperat în bugetul spitalului”, este decizia organului de control.

Mai mult, personalul administrativ TESA a fost plătit pentru muncă prestată în zilele de repaus săptămânal (sâmbăta și duminica), contrar prevederilor legale care stabilesc că în anul 2022 munca prestată în zilele de repaus săptămânal se va compensa numai cu timp liber corespunzător. “Situațiile financiare au fost denaturate cu suma totală de 29.940 lei (sume brute + contribuție asiguratorie) ce constituie prejudiciu în bugetul propriu al Spitalului Orășenesc Turceni, din care suma de 25.863 lei a fost exonerată la plată prin Legea nr. 329/2022, iar suma de 4.077 lei a rămas de recuperat în bugetul spitalului”, mai arată sursa citată.

Întrucât plățile ilegale s-au făcut cu aplicarea vizei de control financiar preventiv propriu pentru legalitatea și regularitatea acestor plăți, rezultă că sistemul de control intern managerial prezintă deficiențe sau a funcționat defectuos. “În cadrul ședinței de conciliere, conducerea spitalului a prezenta demersurile inițiate pentru asigurarea legalității plătilor de personal”, se arată în raportul de control.

Vizualizări: 5,596

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: