Sindicalist: Sfârşitul grevei este cea mai bună soluţie

Greva din învăţământ a luat sfârşit la începutul acestei săptămâni, dar profesorii nu par mulţumiţi de decizie. Mai multe cadre didactice au anunţat că vor să se retragă din sindicate.

Sindicaliştii gorjeni sunt de părere că sfârşitul grevei este cea mai bună decizie luată la acest moment: “Oamenii gândesc cu sufletul în momentul acesta şi sunt lipsiţi de raţiune, poate. Momentul suspendării este cea mai bună soluţie acum. Este o liniştire a oamenilor că vrem să vedem legile în România care nu au fost respectate şi au fost prorogate pe termene. Singura modalitate de a vedea dacă guvernul, oricare ar fi el, la momentul respective, se va ţine de promisiune este acea lege scrisă care va intra în dezbatere. Dacă acea lege nu se scria în acest moment ce făceam? Stăteam pe bară?”, a transmis Mihaela Niculete.

Sindicalista spune că în situaţia în care greva ar fi continuat, cei care ar fi avut de suferit ar fi fost elevii: “Dacă se detaşează de această stare vor realiza că este o soluţie de compromis, care poate rezolva toate problemele: examenele date la timp pentru copii, mulţumirea părinţilor şi copiilor pentru că ei nu au nicio vină. Decizia a stat la guvern şi guvernul trebuia să ia această decizie mult mai devreme, nu trebuia să se întâmple atât de târziu. Din decembrie se încheie acorduri pe care a doua zi le încalcă şi atunci oamenii şi-au pierdut încrederea”.

Liderii sindicali spun că lupta nu este încheiată şi că nu se poate discuta încă de o victorie. De asemenea, profesorii sunt îndemnaţi să nu părăsească sindicatele şi să încerce să privească obiectiv situaţia: “Oamenii nu au fost destul de raţionali. Ordonanţa până la urmă s-a scris şi a apărut exact aşa. Nu asta era condiţia? Încetăm conflictul dacă se scrie această ordonanţă. Numai că şi-au pus speranţele într-o ordonanţă care, după mine, nu este atât de relevantă. Relevant va fi proiectul legii scris, aşa cum trebuie, cu aceste principii respectate. Eu consider că este cea mai bună soluţie şi că oamenii se vor linişti mai târziu, atunci când dorinţele se vor îndeplini. Suntem într-un moment în care nu putem sărbători că am câştigat ceva. Este un moment de aşteptare până la urmă şi suntem încă la masa negocierilor. Altfel, unii spun ceva şi făceau altceva, ieşeau din grevă şi atunci devena ilegală. Şi lucrurile se terminau în felul acesta şi nu cred că era bine pentru noi. Era degeaba tot efortul nostru, doar o pierdere din salariile noastre. Lupta nu e încheiată. Dacă sindicatele oferă totuşi o fărâmă de protecţie, fără sindicat nu o avem nici pe aceasta. Dacă s-a obţinut o ordonanţă, s-a obţinut pentru că este o luptă sindicală. Oamenii nu se informează, de pe margine lucrurile se văd altfel. Doar cei din interior ştiu lucrurile care se fac”, a mai comunicat Mihaela Niculete.

Vizualizări: 816

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: