Sindicalist: Cărbunele încă susține România să nu intre în avarie

Energia pe cărbune încă aprinde becul! O spune cu tărie sindicalistul Manu Tomescu, de la Termocentrala Rovinari, care mai trage un semnal de alarmă. Afirmă că planul de închidere a mineritului ar trebui să fie stopat pentru că vor dispărea locurile de muncă din județ. Se închide energia pe cărbune, dar nu se pune nimic în loc și nu mai există altă alternativă, mai adaugă Manu Tomescu. 

Sindicalistul a mai declarat la Radio Infinit că statul român ar trebui să caute alte soluții și să nu se grăbească cu închiderea capacităților pe cărbune. “Asta ar trebui să ceară toată lumea. Planul de închidere va aduce numai rău județului Gorj și Olteniei. S-a dovedit că a trecut timpul și avem dreptate. S-au închis locuri de muncă și nu s-a pus nimic în loc. S-a închis Ișalnița. Ce spunea Nicușor Văduva? Că primii după Mintia noi suntem, Ișalnița. Și asta s-a întâmplat! Închiderea grupurilor energetice pe cărbune lasă Gorjul fără locuri de muncă. S-au luat bani, dar cine i-a luat să-i dea înapoi sau să găsească alte soluții”, a declarat Manu Tomescu.

În alte țări europene, dă exemplu Tomescu, se resuscitează energia pe cărbune. S-a văzut că regenerabilele nu pot înlocui cărbunele în Sistemul Energetic Național.

„Chiar și cu aceste investiții, nu se poate susține SEN. Cărbunele, cu atât cu cât suntem noi, 8-900 de MW în sistem susținem România să nu intre în avarie. Nu e numai opinia mea. În toată Europa se întâmplă asta. România, pe lângă faptul că e una dintre țările cel mai slab dezvoltate în sistemul energetic, eu cred că România e încă dependentă de această resursă energetică și asta ar trebui să susținem în fața Comisiei Europene”, a mai subliniat Manu Tomescu.

Vizualizări: 1,627

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: