Sfat de la un primar PSD pentru edilii fără bani: Să meargă peste Consiliul Judeţean, peste minister 

Primarii care nu au primit niciun leu la rectificarea bugetară din această săptămână încă trag speranţe că se va remedia această situaţie. În caz contrar, riscă să nu poată plăti nici măcar facturile la utilităţi până la sfârşitul acestui an. Primarul din Bengeşti-Ciocadia a luat la rost deja şefii judeţului şi parlamentarii şi a primit promisiuni că lucrurile nu vor rămâne aşa. Primăria condusă de Victor Geogia a fost una dintre cele 17 care s-au ales cu zero lei după această rectificare.

Reporter: Cum stau lucrurile la Primăria Bengeşti-Ciocadia după această rectificare?

Victor Geogia: Pentru persoanele cu dizabilităţi am bani, nu am pentru salarii. Trebuie să plătim şi noi lemnele, trebuie să luăm cadouri pentru copii, la şcoală, trebuie facturi la utilităţi plătite. Eu, cum sunt mai rău de gură, am sunat la Ministerul Finanţelor, l-am luat şi pe domnul deputat Mihai Weber, l-am adus aici şi, împreună cu contabila, am creionat. Am nevoie de două miliarde şi vreo 600 de milioane (n.r. lei vechi) şi nu cred că nu va lăsa cineva salariaţii fără bani.

Am fost foarte supărat fiindcă trebuia să fi făcut o analiză mai profundă cei care au împărţit banii. Acum avem mijloace de informare, ar fi trebuit să pună mâna pe telefon. Nu se poate ca la unele primării să dai 9 miliarde şi altora zero lei. Puteau să-şi dea seama că nu e un lucru curat. Greşeala e umană.

Rep.: Anul viitor veţi face faţă cheltuielilor? Sau se va repeta aceeaşi situaţie?

V. G.: Pentru la anul, să vedem ce o să facă, ce partid va fi la guvernare. Mie îmi trebuie cel puţin 20 şi ceva de miliarde pentru proiectele pe care le am în derulare. Luni, dau ordinul de începere la alimentare cu apă şi canalizare, am două lucrări pe fonduri europene, care sunt în licitaţie şi care necesită cofinanţări. Sunt o grămadă de bani şi nu ştiu de unde o să ne dea. Noi am rămas acum descoperiţi pe finalul anului şi nu putem să lăsăm oamenii fără bani. Promisiunile sunt. Eu sunt un om de cuvânt aşa că sper ca şi cei care au promis să se ţină de cuvânt şi să dea şi banii la aceste comune. Eu am acum peste 200 de miliarde de lei proiecte aprobate.

Rep.: Ar fi trebuit să se facă altfel această rectificare? Au greşit undeva guvernanţii?

V.G.: Această rectificare trebuia făcută după ce întrebau fiecare primar în parte. Făceau o analiză. S-a făcut ceva superficial, care nu este bine. Când au nevoie de noi, ne sună, iar când noi avem nevoie de ei, uită să ne mai sune. Nu contează că eşti primar PSD sau PNL, oamenii nu trebuie să sufere. Eu i-am rugat pe toţi deputaţii. Le-am spus că oamenii nu trebuie să sufere. Nu trebuie să împărţim comunele în două, nu trebuie să facem cum făceau comuniştii când dădeau tot comunelor dezvoltate şi pe celelalte le lăsau să se zbată tot în sărăcie.

Eu aş da şi exemple. Sunt comunele pe sub munte, unde se făceau chiolhane, se bea, se mânca şi banii mergeau tot la comunele astea, iar cele amărâte, unde era CAP-ul, nu dădeau niciun ban. Banii trebuie să se împartă pentru nevoile cetăţenilor! Tineri care n-au ştiut ce e comunismul au început să-l regrete. Peste câţiva ani, o să-i facă statuie lui Ceauşescu! Nu se poate aşa ceva!

Rep.: Care este soluţia pentru primăriile care nu au primit niciun leu acum?

V.G.: Soluţia pentru primăriile cu zero lei, cum suntem noi la Bengeşti, trebuie să meargă primarii peste Consiliul Judeţean, peste Finanţe, la Ministerul Finanţelor, să vadă ce trebuie să facă. Nu poţi să laşi oamenii să sufere în prag de iarnă. Pentru deszăpezire, găseşti soluţii. Problema mare este la lemne, salarii, curent şi celelalte utilităţi.

Vizualizări: 4,083

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: