Șeful Consiliul Județean, amendat. Prefectul Iulian Popescu: Nu a fost control de la Revoluție - update

foto: Iulian Popescu, prefect de Gorj

Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, a fost amendat de Instituția Prefectului Gorj, deoarece a refuzat o verificare a Corpului de Control. Prefectul de Gorj, Iulian Popescu, a declarat că a dispus un control la Consiliul Județean, unde nu a mai fost făcută o verificare de la Revoluție, însă șeful CJ Gorj a refuzat să se supună controlului.

Tematica de control nu este una diferită de celelalte, însă cu toate acestea, președintele CJ Gorj a refuzat să furnizeze informațiile Corpului de Control al Instituției Prefectului Gorj. În schimb, acesta a transmis o adresă la Guvern prin care încerca să oprească verificarea pe motiv că nu mai există o situație similară.  

Câteva ore mai târziu, Cosmin Popescu, președintele CJ Gorj, a avut o reacție pe acest subiect.

În planul de control pe 2024, explică prefectul de Gorj, Iulian Popescu, s-a luat ca și criteriu ultima dată când a fost făcută o verificare. La Consiliul Județean nu a mai fost control de 30 de ani. 


"Am făcut un plan de control, așa cum prevede și legea, care a fost transmis până la data de 15 ianuarie către Ministerul Afacerilor Interne, un plan de control pentru anul 2024, în care am prioritizat unitățile administrativ teritoriale care nu au fost controale în ultimă perioadă. Pe baza mai multor petiții coroborate cu acest criteriu, am pus în capul listei Consiliul Județean Gorj, care nu a avut niciun control de la Revoluție până acum. Nu a avut o verificare serioasă până acum. Așa că am semnat ordinul cu numărul 12, care a fost comunicat vineri, pe 12 ianuarie Consiliul Județean. Acum o săptămână, Corpul de control s-a deplasat la Consiliului Județean pentru a începe acțiunea de control. Temele controlate sunt concrete, fac parte din modul standard. Se fac controale și la alte UAT-uri, la primării de orașe și comune. Avem o perioadă de analiză de 1.01.2020 până la 31.12.2023. Surpriza mare a fost că președintele Consiliului Județean a refuzat cu încăpățânare acest control, nerespectând prevederile legale, solicitând timp pentru a face o analiză juridică a conformității legale a acestui ordin. Am avut o conversație în scris între CJ și Instituția Prefectului Gorj în următoarele două zile, în care am subliniat legalitatea și normalitatea acestui control”, a declarat acesta.


El a mai spus că Prefectura Gorj este de control. 

Iulian Popescu a declarat că a fost uimit să descopere refuzul controlului și se întreabă ce are Consiliul Județean de ascuns.

”Când cineva din județul Gorj își permite să fie mai sus de lege, am clar o întrebare pentru președintele Consiliului Județean: Ce ascunde de nu vrea să fie controlat? Am această întrebare pe care trebuie să o adresăm cu toții președintelui Consiliului Județean Gorj și PSD Gorj. Ce ascund acești oameni? Ce s-a întâmplat cu banii cetățenilor, cu modul de aprobare a hotărârilor de către CJ, cu modul de executare a bugetului. Sunt lucruri firești la care președintele CJ trebuie să răspundă în mod direct și dacă nu ar avea nimic de ascuns, cred că nu ar avea nimic de comentat în privința acestui control. Repet, este un control absolut legal”, a declarat Iulian Popescu.


Drept urmare, prefectul a aplicat o amendă președintelui CJ Gorj, Cosmin Popescu: ”Din acest punct de vedere, voi aplica o amendă directă președintelui de CJ, în valoare de 5.000 lei, pentru nerespectarea obligațiilor ce îi revin. Este o amendă prevăzută de codul administrativ și cred că e cazul să conștientizeze că și domnia sa, și CJ, trebuie să respecte legea. Nimeni nu e mai presus de lege. A fi controlat este un lucru absolut normal. Sunt bani publici”.

Pandurul a solicitat un punct de vedere Consiliului Județean Gorj, însă până la publicarea acestui articol nu a fost remis unul.

Update: 16:00:

Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a avut o reacție publică după verificarea dispusă de prefectul de Gorj, Iulian Popescu la CJ Gorj, și refuzată de conducerea județului. Prefectul a anunțat luni ca a decis amendarea lui Cosmin Popescu după ce a refuzat să pună documente la dispozția Corpului de Control al Instituției Prefectului, ignorând astfel legea. Cosmin Popescu nu comentează amenda de 5000 de lei, ci controlul dispus de către prefect. "Este rezultatul unui evident exces de putere concretizat prin depășirea competențelor și atribuțiilor prevăzute de lege în relația instituțională pe care o are cu autoritățile administrației publice județene", transmite Cosmin Popescu.
Controlul este considerat de peședintele CJ Gorj, ca fiind unul ierarhic și îl respinge. 

"Altfel spus, un act administrativ emis/adoptat de autoritățile administrației publice locale/județene nu poate fi declarat niciodată de către Prefect ca fiind ilegal, acest atribut revenind exclusiv instanțelor judecătorești specializate", transmite Cosmin Popescu.

Pe de altă parte, prefectul a explicat că nu este o verificare ierarhică ci este vorba despre un control care vizează verificarea sau îndrumarea în aplicarea și respectarea legii de către  autoritățile publice locale ale unității administrativ teritoriale ale județului Gorj.

Vizualizări: 5,976

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: