Primăria Târgu Jiu a plătit un ”studiu” pentru stația de sortare de la marginea orașului. Concluzia?

Primăria Târgu Jiu a comandat un studiu pentru a măsura impactul pe care-l poate avea construirea unei stații de sortare în municipiu, proiect pe care locuitorii din zonă îl resping vehement. Studiul a fost realizat de firma Eurototal Comp SRL și rezultatul său este că se poate construi fără probleme această stație... Studiul a fost în ”dezbatere” pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Gorj, însă nu a știut nimeni de el. Între timp, zeci de târgujieni au depus sesizări la instituțiile publice pentru a opri construirea acestei stații. 

În apropiere de locația propusă pentru stația de sortare mecano-biologică a deșeurilor este și depozitul de gunoi administrat de Polaris. Și la construirea acestui depozit au fost o serie de probleme. Mirosul este greu de suportat. Nimic din ce s-a discutat nu se respectă. De aceea, nu pot avea încredere în autorități că nu se va întâmpla la fel și cu stația de sortare.

Prefectul de Gorj, Iulian Popescu, a organizat o dezbatere cu cetățenii din zonă, la care a invitat și instituțiile cu competență în această situație, însă niciun reprezentant al Primăriei Târgu Jiu sau Consiliului Județean Gorj nu a fost prezent. În timpul dezbaterii, locuitorii au aflat de la o angajată a Direcției de Sănătate Publică Gorj de studiul care era pe site-ul instituției din 28 noiembrie. 

Pe site a fost pus un rezumat al studiului din care rezultă, bineînțeles, că realizarea acestei stații nu are impact negativ asupra sănătății populației. Locuitorii acuză Primăria Târgu Jiu că a ținut ascuns acest studiu și că rezultatul nu este relevant din moment ce măsurătorile s-au făcut într-o perioadă în care activitatea nu a fost la fel de intensă. Reprezentanta DSP Gorj spunea atunci că vor fi încărcate pe site și buletinele de analiză însă deocamdată ele nu sunt postate pe site.

Studiul urmărește impactul asupra aerului, solului și apelor atât în faza de construire, cât și în faza de funcționare. Studiul este mai slab decât un referat de clasa a V-a, cuprinde generalități și deși face referire la rezervor tampon sau stație de tratare a levigatului nu sunt informații despre unde ar fi amplasate acestea.

Sunt menționate și distanțele la care se află locuințe. Aproape de stația de sortare. La nord, sunt locuințe la aproximativ 1.660 de metri, la est locuințe la aproximativ 1.700 m, la vest  locuințe la aproximativ 2.250 m, la sud locuințe la aproximativ 1.760 m. De asemenea, La aproximativ 1.000 m sud se află depozitul de deșeuri aparținând POLARIS MEDIU.

”Studiul de față a fost efectuat la solicitarea beneficiarului Primăria Târgu Jiu, ca urmare a cerințelor din certificatul de urbanism și se referă la investigarea impactului proiectului de construirea unei stații de sortare și de tratare mecano-biologică a deșeurilor municipale din Târgu Jiu asupra sănătății populației. Scopul studiului este evaluarea impactului activităților care se vor desfășura în timpul construirii obiectivului și după începerea activității”, se arată în preambul.

Am selectat câteva dintre condițiile impuse, prin studiu, în faza de funcționare.

De exemplu, condițiile impuse în faza de funcționare, pentru evitarea poluării aerului, sunt următoarele: se va urmări desfășurarea procesului tehnologic astfel încât să nu se producă fenomene de poluare, monitorizare a emisiilor de gaze, respectarea tipului de deșeuri acceptate în stația de sortare și modul de depozitare, respectarea fazelor procesului cu timpii specificați pentru maturare și să nu extragă compostul înainte de maturarea completă, să micșoreze staționarea cu motoarele pornite a autogunoierelor și a utilajelor folosite, căile de acces să fie curățate prin măturare sau spălare cu jet de apă. Autovehiculele vor circula cu viteze reduse maxim 5 km în cadrul amplasamentului, amenajarea și întreținere a spațiilor verzi, efectuare a măsurătorilor de imisii și miros la limita amplasamentului pentru evitarea poluării solului și a subsolului.

În ceea ce privește poluarea solului, se menționează betonarea sau asfaltarea zonelor pe care se desfășoară activități de manipulare și transport. ”Se vor evita deversările accidentale de produse și deșeuri care pot polua solul. Levigatul rezultat prin spălarea diferitelor zone din stațiile de transfer va fi colectat într-un rezervor tampon. De aici acesta va fi transportat și tratat într-o stație de tratare”, se arată în studiu. Nu este clar unde este rezervorul tampon și nici stația de tratare. ”Apa uzată va fi colectată și transportată la stația de tratare a levigatului”, se mai menționează.

Pentru evitarea poluării fonice este interzis claxonul, vor fi limite de deplasare, iar staționarea cu motorul pornit nu este permisă.

Așadar, viitoarea stație de sortare deșeuri nu afectează deloc cetățenii. 

”Concluzia studiului este că atât timp cât vor fi respectate condițiile de funcționare stabilite, viitoarele condiții impuse de către autorități și recomandările din acest studiu, proiectul ”Construire stație sortare și de tratare mecano-biologică a deșeurilor municipale Târgu Jiu” poate fi demarat și obiectivul poate funcționa pe amplasamentul menționat fără riscuri asupra sănătății populației din zonă”, este concluzia studiului plătit de primăria Târgu Jiu.

Vizualizări: 2,721

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: