Școli închise, pline cu maldăre de gunoaie. Cum vor să le salveze autoritățile!

Multe școli din Gorj au aceeași soartă tristă. Închise de mulți ani, unitățile de învățământ au rămas pradă ruinei. Copiii sunt tot mai puțini așa că și școlile se închid pe bandă rulantă în satele din Gorj. Multe astfel de clădiri au devenit depozite de gunoaie. Unele sunt închise de peste 20 de ani și n-a interesat pe nimeni să adune mobila distrusă, vechile cataloage ori manualele după care au învățat generații întregi de copii. 

La doi pași de Târgu Jiu, în comuna Dănești, de exemplu, din nouă școli, mai funcționează doar două. Restul s-au închis din cauza numărului mic de copii. 

Odată pus lacătul, școlile n-au mai fost deschise și de peste 20 de ani. Mobilierul s-a degradat, podeaua a putrezit. La fel și acoperișul, iar de pe tavan și de pe pereți, cad bucăți mari de tencuială. Câteva manuale vechi, orarul din luna mai 1999 și câteva scaune ruginite amintesc că în sălile din Brătuia, de exemplu, s-a făcut școală odinioară. 

Clădirea este mare, terenul din jur la fel. Așa că autoritățile caută soluții pentru ca aceasta să fie readusă la viață. Primăria a semnat opt contracte în valoare de peste 4 milioane de lei să reabiliteze şase şcoli închise şi încă două foste sedii de primărie. Banii vor veni prin PNRR. Deja câteva dintre lucrări sunt în procedură de achiziție.

Ce are primăria în plan? “Este nevoie de un afterschool la nivelul comunei, e nevoie de o instituție unde să se poată desfășura activități pregătitoare în domeniul cultural artistic. Poate că și din punct de vedere social, având comuna cu o populație unde sunt și minori în plan de risc și bătrâni, să facem un club al bătrânilor”, a declarat viceprimarul Marcel Bîzu. 

Planuri pentru salvarea fostelor școli sunt și în municipiul Motru. Și aici s-au închis multe școli în ultima vreme din cauza numărului mic de elevi. Cele din Ploștina și Roșiuța, dar și Căminul Cultural din Roșiuța au fost curățate recent de salariații Direcției Publice Motru. Maldăre de gunoaie zăceau în clădirile vechi de peste 60 de ani. 

Edilul spune că are planuri deja pentru câteva astfel de clădiri. Nu așteaptă să se facă una cu pământul. Speră să găsească fonduri să se folosească măcar de terenuri ca să facă noi investiții în comunitate.

„Sper să semnăm cât mai repede un contract pentru un centru comunitar integrat. Eu mi-aș dori pentru școala din Ploștina, de exemplu, să avem dacă nu un centru spa, cu o piscină închisă, cu apă caldă pentru cetățeni care au nevoie de tratamente. Este o suprafață generoasă”, a spus primarul din Motru, Cosmin Morega.

Vizualizări: 512

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: