Scandalul apei la Fărcăşeşti, departe de a fi stins. „Dăm primăria în judecată”
Sute de oameni din comuna gorjeană Fărcăşeşti au primit înştiinţări de la primărie că trebuie să plătească apa pe care au consumat-o în urmă cu cinci ani. Mai exact, localnicii au de achitat apa care a curs la robinete în perioada 2014 – 2016. Toată comuna ar fi primit asigurări că apa este gratuită şi nimeni nu va plăti pentru ea. Mulţi localnici ameninţă că vor da primăria în judecată, mai ales că primesc apă care nu e bună de băut, ce provine din forajele făcute de Complexul Energetic Oltenia.
Neregulile privind apa au ieşit la lumină în urma unui control făcut de Curtea de Conturi. Au fost verificate toate documentele din anul 2016 şi s-a constatat că, deşi era stabilit un tarif pentru apa care venea în gospodăriile oamenilor, printr-un sistem realizat din bani publici, aceasta nu a fost facturată şi nici încasată.
După patru ani, oamenii s-au trezit că trebuie să plătească toată apa consumată între 2014 şi 2016. „Este ceva anormal. Eu nu înţeleg cum au calculat ei. Plus de asta, apa nici nu este bună de băut. Nouă ni s-a spus atunci că nu vom plăti nimic, am folosit apa de la pompă doar să ne spălăm, să udăm prin grădină. Dăm primăria în judecată”, a spus un localnic. „Eu nici măcar nu am vrut să primesc factura. Am refuzat-o. Am de plată vreo cinci milioane de lei vechi. Cum să îmi ceri acum bani pentru apa din 2016? Eu mai ştiu cât am consumat?”, s-a întrebat o femeie din sat.
Localnic: Domnul primar a spus că e gratis la toată lumea
În jur de 800 de gospodării sunt racordate la reţeaua de alimentare cu apă. Toţi oamenii din comună susţin că fostul primar le-a spus că pot consuma apa fără griji pentru că nu o vor plăti. „Domnul primar de la acea vreme ne-a spus clar că putem consuma apa şi nu plătim. Că este gratis la toată lumea, pentru toată comuna. Aşa ne-a spus domnul primar înainte de alegeri şi iată că plătim noi acum atâţia bani. Am vecini care s-au trezit să plătească şi câte 30 de milioane de lei (n.r. - lei vechi)”, a spus un alt localnic din Fărcăşeşti.
Sute de localnici, buni de plată
Actualul primar a făcut decizii de impunere pentru fiecare gospodărie şi le-a împărţit prin sat. În total, are de strâns de la oameni în jur de 300 de mii de lei. „În 2014 – 2016, a început contorizarea apei. S-a făcut o investiţie de 10 miliarde de lei vechi pentru contorizarea apei. Oamenii din comună ar fi trebuit să fie conştienţi că atâta timp cât apa este consumată pe apometru, trebuiau să-şi dea seama că va fi plătită. Fostul primar le-a spus că nu se plăteşte apa că nu sunt forajele comunei, dar s-au făcut investiţii pe acele foraje. Se va plăti apa. Fiecare va plăti cât a consumat. Nu avem ce să facem. Este măsura lăsată de Curtea de Conturi. Am contestat-o în instanţă, dar am pierdut”, a spus primarul Constantin Drăgoescu.
Explicaţiile fostului primar
De partea cealaltă, fostul primar Dănuţ Bălu susţine că nu a greşit cu nimic. Nu consideră că a făcut ceva ilegal când nu a facturat apa pentru că aceasta venea din forajele făcute de compania energetică. „Apa a fost furnizată de la bun început de către unităţile miniere în compensarea apei care s-a scurs în cariere şi au secat fântânile. Forajele erau ale dumnealor. Ca să poată primarul să scape, a făcut acum decizii de impunere în care a trecut doar nişte sume sume de bani, neavând documente justificative. Oamenii nu au debite către primărie ca să le poţi emite somaţii, titluri executorii. A făcut numai de faţadă, ca să nu plătească el. Cheltuieşte o unitate minieră bani cu furnizarea energiei electrice şi tu, primărie, vii să încasezi aceşti bani. E un lucru absurd din păcate! Până în 2019, sunt pompe alimentate de CEO. Eu, dacă aş fi avut câştig electoral, aş fi câştigat alegerile. Eu am fost pus de ANRSC să fac această investiţie. Eram obligat. Apa era furnizată de mină, eu ce puteam să încasez? Că mai era şi apă nepotabilă”, a transmis Dănuţ Bălu, fostul primar din Fărcăşeşti.