Şantier arheologic important într-o comună din Gorj

La jumătatea acestei luni au fost demarcate o serie de săpături arheologice în comuna Hurezani. Santierul arheologie este dechis la marginea unui sat din localitatea și este coordonat de arheologul Radu Băjenaru, director adjunct al Institutului Național de Arheologie.

Nu este pentru prima dată când aici se fac cercetări arheologice prin utilizarea unor metode moderne de investigare a materialului archeologic. Situl arheologic de la Hurezani a fost descoperit și cercetat în perioada anilor 2018-2019, cu ocazia unor lucrări de infrastructură ce au necesitat săpături efectuate pe traiectul conductei de gaze BRUA.

”A fost cercetată astfel o suprafaţă de circa 5000 mp, ocazie cu care s-au putut face observaţii amănunţite cu privire la structura, durata şi complexitatea de locuire din cadrul acestui sit preistoric. Prin stratigrafie, structură şi bogăţia materialului arheologic, situl de la Hurezani devine unul dintre cele mai importante pentru preistoria zonei de sud-vest a României. O serie de vestigii importante au fost găsite şi în urmă cu doi ani, la primele cercetări efectuate în 2021, atunci când s-au descoperit o serie de vestigii, printre care şi un obiect din fier-un cuțitaș, care, conform primelor estimări, ar putea să fie printre cele mai vechi obiecte din metal descoperite pe teritoriul României. Situl s-a păstrat foarte bine. Acesta se întinde pe o suprafaţă de şapte hectare.”, anunță coordonatorul şantierului arheologic Radu Băjenaru.

Autoritățile locale din Hurezani cred că totul ar avea legătură cu o biserică din zonă, care a fost mutată în urmă cu câțiva ani. ”Au venit la primărie arheologii și ne-au spus că vor dechide în comună un șantier arheologic. Au mai făcut ceva săpături atunci când s-a introdus conduca BRUA. Nu știu exact ce au găsit dar eu cred că are legătura cu o biserică din anul 1880, care a fost în acea zonă, și pe care am mutat-o în sat. S-a trecut cu acea conductă chiar pe drumul care ducea la biserică. Din ce mi-au explicat vor continua cercetările tot în acea zonă”, a precizat primarul din comuna Hurezani, Ion Mândruț.

Vizualizări: 2,449

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: